Spinoza en andere filosofen voor kinderen...

foto Cees Baars in De Stentor van 2 dec. 2011De historicus/journalist uit Epe Henk-Jan Hoekjen miste een boekje voor kinderen over filosofen en schreef daarom zelf: FilosoWIE? – Grote denkers voor kleine deugnieten. Gelderland Vakbladen, 2011 (€ 11,95)

De uitgever: "‘FilosoWIE?’ is een (voor)leesboek dat een hiaat vult in het huidige aanbod kinderboeken. “Er zijn allerlei kinderboeken met min of meer filosofische thema’s”, aldus de auteur. “Maar een boek waarin op vermakelijke wijze de geschiedenis van de filosofie uit de doeken wordt gedaan, was er nog niet. Omdat ik mijn eigen kinderen ook over dit onderwerp wil voorlezen, heb ik het boek zelf maar geschreven.”

In 24 korte hoofdstukken worden de belangrijkste filosofen uit de westerse filosofie behandeld. Zo passeren onder meer Socrates, Plato, Aristoteles, Descartes, Hume, Kant, Nietzsche en Heidegger de revue. Hoewel deze denkers natuurlijk niet uitputtend behandeld worden, krijgen lezertjes dankzij ‘FilosoWIE?’ toch een goed beeld van de gedachten van deze en andere kopstukken uit de filosofiegeschiedenis.”

Voor wie het geloven wil.
                                                  Ook Spinoza krijgt een beurt.

       

         

Olaf Tempelman besprak het vandaag de Volkskrant nogal merkwaardig enthousiast en citeert eruit:

“Veel mensen vonden het helemaal niet leuk dat Spinazie zei dat God eigenlijk alleen maar een ander woord voor natuur is. Want als God zich ook gewoon aan de natuurwetten moet houden, dan is hij lang niet zo machtig als de verhalen in de Bijbel vertellen.”

Er is het promotiefilmpje

   

Illustraties zijn van Donald Duck-illustrator Frans Hasselaar.

Reacties

Dit ziet er uit als een leuk intiatief.
Met veel plezier denk ik terug aan het toneelstuk Spinazie - Spinoza, van theatergroep Siberia (2010). Dankzij hen weet mijn dochter nog steeds wat 'Deus sive natura' betekent. Echter, ik vermoed dat zij - niet geheel onterecht - mij vriendelijk verzoekt op te zouten, zodra ik haar vertel dat dit boekje 'voor kleine deugnieten' is...