Yitzhak Melamed's Spinoza's Metaphysics onder vuur

VoorkantWim Klever attendeerde mij op het volgende: het groepsblog, The Mod Squad, dat zich beweegt op het terrein van de geschiedenis van de moderne filosofie, begint morgen, donderdag 10 april 2014, met eerst een samenvatting op hoofdlijnen door de auteur en vervolgens een reeks recensies op het boek van Yitzhak Melamed's Spinoza's Metaphysics: Substance and Thought, door  achtereenvolgens Lia Levy, Alison Peterman, en Alan Nelson. De critici zullen daarna telkens door Yitzhak Melamed beantwoord worden. De blogs staan open voor reacties. Zie aldaar.

Reacties

Dank Wim en Stan. Ben benieuwd.

Het eerste blog met de samenvatting van het boek, is zojuist op de website geplaatst.
Die blijkt niet van Yitzhak Melamed zelf, maar van de makers van dat blog te zijn(dat had ik verkeerd begrepen).

Volgens mij is de samenvatting van het boek toch van Melamed zelf. Dat was zo aangekondigd ('The first post will be a précis of the book by Yitzhak himself.') en de samenvatting is op veel plaatsen geschreven in de 'ik-vorm' (then I study etc.)

Ik voel me natuurlijk wel verplicht, nadat ik me eerder zo negatief over het boek van Melamed heb uitgelaten, om daar ook inhoudelijk wat voor aan te dragen. Vandaar dat ik zijn dissertatie maar weer eens heb gepakt. Melamed is natuurlijk een zeer ingevoerde Spinoza scholar. Vandaar dat we veel lezen dat lezens- en wetenswaardig is. Maar ik blijf erbij dat zijn stellingen niet veel voorstellen. Zo in het eerste deel (nadat 50 bladzijden zijn besteed aan het weerleggen van de interpretatie van Curley) dat modi niet alleen in de substantie zijn maar dat ze eigenschappen van de substantie zijn die van de substantie geprediceerd kunnen worden (alle modi zijn eigenschappen van God, het absolute pantheïsme), waarbij de onderbouwing wel zeer mager is. Ik kom daar nog op.

Ik heb een berichtje gepost bij de samenvatting van Melamed.

Je reactie moet kennelijk eerst nog gemodereerd worden, Henk, en daar wordt de tijd voor genomen, want er is nog niets te zien.

Ik krijg het zelf wel te zien. Wat houdt dat 'modereren' in? Het berichtje luidt:

M. Melamed disregards that the essence of substance, God’s essence, is an ‘active essence’ (2p3s), a real power (1p34) that brings about the world of modes. He must deny that, for indeed, a product of substance cannot be a property of substance. Modes are produced by real powers, they are not just properties that an intellect can derive from a definition (as M. Melamed interprets 1p16d). Curiously, from Spinoza’s definition of substance there follows virtually nothing.
It is an interesting thesis for a dissertation but I think there is not much life for it outside it.

Henk, jij krijgt het te zien, daar jij de maker bent. Maar als het goed is, moet je ook een mededeling te zien krijgen dat je inbreng eerst nog beoordeeld en aanvaard moet worden; pas als de 'moderator' ermee akkoord kan gaan, wordt het als voor iedereen leesbare reactie geplaats. Men doet dat om 'spam' te voorkomen.

Je reactie lijkt me interessant. Ben benieuwd of daar nog antwoord op komt (en ook of er nog meer reacties komen). Ik houd mij niet met zijn dissertatie bezig, maar probeer de discussie aldaar wel te volgen.

Grappig, ze hebben het niet geplaatst!

Nog een laatste opmerking en dan ben ik er klaar mee.
Het boek van Melamed is vóór al zéér pretentieus: 'If the chief claims presented in this book are right, they should result in a major revision of our understanding of Spinoza’s metaphysics. While the book leaves several problems open (indeed, some of these problems are presented here for the first time), it attempts to break new ground and offer a new understanding of the core of Spinoza’s metaphysics.' (zie de samenvatting in Mod Squad)
In de tweede plaats is het vooral zonder enige relevantie. We zullen er niet meer van horen.

Hierbij wijs ik er op dat op het blog van The Mod Squad met de samenvatting van Yitzhak Melamed's boek een behoorlijk kritische reactie van Henk Keizer is "toegelaten". Zie

http://philosophymodsquad.wordpress.com/2014/04/10/yitzhak-melameds-precis-of-spinozas-metaphysics-substance-and-thought/

Je kunt ook op 'Zie aldaar' in het blog van Stan klikken en dan verder.

Lia Levy’s comments part 1 staan klaar... Is moeilijk/nauwelijks te volgen voor wie het boek niet zelf bestudeerd hebben. Het heeft alles een zeer hoog abstractiegehalte.

Het regent daar reacties van Henk Keizer uit Nederland, maar het is er de enige bui... de rest van de wereld houdt het droog.

Ik schreef al: we zullen er niet meer over horen. Ben wel benieuwd of er een reactie van Melamed komt.

Ik denk dat gevestigde namen zich niet zo gauw zullen laten verleiden om hardop te zeggen dat ze het niks vinden. Ik weet trouwens niet wie er doorgaans meedoen aan dit soort discussies op Mod Squad. Ik ben er nu toevallig mee in aanraking gekomen door Wim en Stan.

Ik meld even dat vandaag de laatste reactie van Yitzhak Melamed’s in de reeks commentaren op zijn boek met vervolgens zijn reply is geplaatst (zijnde aan Alan Nelson). Ik was afgehaakt, maar daar ik 9 april melding deed van dit intitiatief, wil ik nu ook melding maken van het einde van de reeks. Dat u het weet.