Wim Klever ziet in Twitter nieuw podium voor Spinoza en zoekt volgers

Met onder meer de bedoeling om langs deze weg iets van Spinoza’s 'leer' ook voor anderen, “die nog nooit met de rijkdom van zijn gedachten werden geconfronteerd, in stukjes en beetjes toegankelijk te maken bij wijze van aangename verrassing of gevoelige prikkeling”, heeft Wim Klever een Twitter-account geopend:  twitter.com/WimKlever  - zijn adres is @wimklever

Een slimme kleindochter heeft hem geleerd hoe het moet, zodat hij haar tweets tijdens de vakantie kan volgen; en meteen heeft hij de smaak te pakken, want “dit communicatiemiddel lijkt mij ook uitermate geschikt om van tijd tot tijd Spinoza's compacte, doch altijd scherp geformuleerde gedachten als intellectuele pistoolschoten de wereld in te schieten en belangstellende volgers daarmee te verrassen. Ik neem mij voor om daarbij vooral ook nieuwe vertalingen te leveren.”

En waarom wil hij hiermee beginnen?

“Spinoza heeft te weinig lezers, te weinig volgelingen, hoewel hij zeer precies uiteenzet en bewijst hoe mens en wereld in elkaar zitten. Omdat ik zelf zoveel plezier beleef aan een bijna onophoudelijke herlezing van zijn teksten, zou ik ook anderen daar deelgenoot van willen maken. Ik wil eigenlijk Spinoza navolgen, waar hij besluit om zich ervoor in te spannen om anderen aan zijn kant te krijgen.

Spinoza schrijft dan: "Ik kan niet gelukkig worden als ik mij geen moeite geef om te bereiken dat veel anderen tot hetzelfde begrip komen als ik en hun inzichten en begeerten helemaal met de mijne overeenkomen. En verder is het een zaak van mijn welzijn om mij in te zetten voor de totstandkoming van een type gemeenschap waarin zoveel mogelijk mensen uiterst gemakkelijk en veilig dat doel bereiken" (TIE 14).

Omdat ik die motivatie volledig deel, heb ik mij in het verleden ingezet met tal van publicaties en ben ik tot de dag van vandaag actief, zoals jullie weten."

Toevoeging. Ik plaats hier uit een eerder blog dit bericht met deze fraaie cartoon van Cyprian Koscielniak van een wat schichtig naar dat getwitter kijkende Spinoza.

Reacties

Zet 'm op Wim!

Wim, ik zie dat je oproep hier al geholpen heeft. Je hebt Benedictus Spinoza himself al als volger binnengehaald via, Spinoza Quotes @BenedictSpinoza. Dat is vast een van de tussen de 400 en 500 volgers van dit blog.
En met volger @Physikoi zul je vast ook blij zijn.

Maar die @BenedictSpinoza heeft zichzelf niet goed geciteerd! Zijn tweet staat niet in 4/app.10 en is naar mijn mening niet authentiek. Althans ik herken hem als zodanig niet. Jij?

Ik heb al enige malen geblogd over de vele (zogenaamde) Spinoza-quotes die je internet kunt vinden. Er zit onzin tussen - en die wordt vervolgens via copy-paste almaar verder vermenigvuldigd. Ook @BenedictSpinoza plukt volgens mij z'n quotes van het www. Ik ga daar geen tijd in stoppen.
Hier een blog over een foutief aan Spinoza toegeschreven uitspraak die je vele malen tegenkomt:

http://spinoza.blogse.nl/log/als-je-wilt-dat-het-heden-anders-is-dan-het-verleden-bestudeer-dan-het-verleden.html

Ik zie dat - zeker via dit blog op jouw spoor gezet - ook vrijdenker David Bakker je gaat volgen. Ik krijg nu via zijn tweets te zien, dat mijn blog over het vrijdenkersforum vier dagen na mijn blog is opgemerkt. Het viel me al tegen dat ik er op dat blog geen reactie op kreeg, maar ik zie nu dat het ís gezien - dat het niet onopgemerkt is gebleven: er is over getwittert!
Toch zie ik mezelf nog niet gaan twitteren.

Hoeft ook niet, Stan, en bewaak je rust. Ieder die wil, mag mij volgen; omgekeerd selecteer ik voor mijzelf zeer streng wat ik lees (zoals je weet). En waarom zou ik met 'phusikoi' blij moeten zijn? Omwille van de naam? Ik moet eerst wat goeds zien.

Uit een eerder blog heb ik hier nog een bericht met een cartoon over "Spinoza & twitteren" toegevoegd.

Ik ben eigenlijk aan het experimenteren met Twitter. Ik vond het in eerste instantie een beetje een paupermedium (dom gekwek). Ik hoop nu dat het een middel wordt om mensen naar onze site te lokken door middel van het plaatsen van linkjes naar artikelen, forumbijdragen ed. Volgens mij moet je wel een site aan je Twitteraccount attribueren om het geheel enige substantie te geven en het een succes te laten worden.

Ik zie dat Wim Klever mij nog niet volgt. Maar ja, ik ben dan ook geen PVV'er.

Je kunt dan wel net als ikzelf geen PVV'er zijn maar dan zal je hopelijk toch niet ontkennen dat die club het regelrechte gevolg is van het democratisch tekort van het zittende parlement.

David en fred gaan jullie nu via een omweg en op een andere wijze de PVV in het verdomhoekje zetten in navolging van de politiek correcte bestuurselite met bijbehorende mediacircus. Die moreel superieuren toch, niet te vertrouwen! Wim succes met twitter.

Wim, ga je je eigen Spinozateksten verzinnen? Je twittert:
"Turcis disputare nefas est" (Spinoza). Disputeren of twijfelen over voorschriften van de sharia is voor Moslems een halsmisdaad. Noteer dat"
Maar Turcis disputare nefas est is nergens te vinden! Kijk, dat is nou het gevaar van twitteren.

Wat onaardig van je, Stan, om zo op mijn tweet te reageren, formeel heb je gelijk, inhoudelijk allerminst. Ik citeerde uit mijn hoofd. Letterlijk staat er in de praef. van de TTP: "Turcis .... qui disputare nefas habent" (die disputeren als een ernstige wetsovertreding beschouwen). Het woord nefas beduidt een zwaar misdrijf, dat met de dood bestraft wordt. -Als ik zo op jouw slakken zout leg .....!!!

Tweet of niet:

"Het doel van de filosofie is alleen de waarheid.
Het doel van religie is, zoals ik zo vaak heb bewezen, alleen gehoorzaamheid en vroomheid".

Spinoza