We openen dit jaar 2012 met een intrigerende Spinoza-cartoon

In het licht van discussies die op dit weblog regelmatig worden gevoerd (de recentste op het blog “Redding door Spinoza”) en in de verwachting dat deze in 2012 zullen worden voortgezet, luid ik dit nieuwe jaar in met deze intrigerende Spinoza-cartoon van Agustin Sciammarella.

Spinoza, zombis y capitalismo, materia de reflexión

Agustin Sciammarella: Spinoza, zombis y capitalismo, materia de reflexión

Agustín Sciammarella is in 1965 in Argentina geboren, maar van Italiaanse herkomst. Hij ontving zijn opleiding aan de Escuela Nacional de Bellas Artes "P. Puyrredón" en aan het Institute Superior de Arte de Pablo Pereyra. Z’n eerste karikaturen verschenen in Argentijnse kranten, tijdens een verblijf in Italië werkte hij voor Italaanse kranten. In 1992 ging hij naar Spanje waar hij momenteel leeft en werkt voor diverse bladen, o.a. El Pais. Hij verwierf prijzen in Argentinië, België, Bulgarije, Frankrijk, Italië, Japan, Portugal en Spanje. Als u zijn naam in Google ingeeft ziet u krachtige, maar ook de vreemdste en meest speelse cartoons [Hier méér over Agustín]

Bovenstaande cartoon van Spinoza illustreerde op 9 april 2011 een artikel in El Pais over de prijs die Vicente Serrano won met zijn boek La herida de Spinoza. Felicidad y política en la vida posmoderna [Spinoza's wond. Geluk en politiek in het postmoderne leven; zie daarover dit blog van 8 april 2011]. Vicente Serrano ziet in Spinoza een filosoof die wilde denken over hoe het lukt beter te leven en ontdekte dat dit het beste lukte door beperkingen als vreugde gevend te aanvaarden. De tweede prijswinnaar was de jonge Spaanse dichter Jorge Fernández die juist bezig is met hoe we als zombies opereren in onze technologische maatschappij.

In hoeverre zou Spinoza het eens zijn met zo’n zombie-filosofie? Is het de cartoonist, die z’n cartoon noemde “Spinoza, zombis y capitalismo, materia de reflexión [Spinoza, zombies en kapitalisme - onderwerpen van reflectie] gelukt de spanning tussen een fatalistische deterministische zombie-Spinoza en een vrije-mens-Spinoza te pakken? Laten we er dit jaar weer flink tegenaan om hier de vinger achter te krijgen

                                                    * * *

Brief aan Spinoza
FERNANDO SAVATER, professor in de filosofie aan de Universidad Complutense in Madrid, zat in de jury die Vicente Serrano en Jorge Fernández de literaire prijs toekende. Van hem verscheen op 16 aug 1998 in EL Pais een Brief aan Spinoza [Carta a Spinoza], waarvan ik hier de link bewaar.

 

Reacties

Die fictionele brief aan Spinoza is een hele mooie! Fernando leest daarin het Spanje van vandaag de les, uitgaande van het indirect overgeleverde woord van Spinoza dat hij graag Spanje had willen zien. Maar goed dat het hem destijds niet gelukt is en vandaag evenmin. Overigens: op de aangegeven link kom ik terecht op EL PAIS van vandaag (1-1-2012)!
Maar, Stan, die cartoon van Sciammarella mg er ook zijn. Vooral die zijwaartse blik bevalt me wel.

Wim, je kreeg met de geboden link écht het artikel van 09/04/2011, hetgeen je ook kunt zien aan de cartoon die dan in beeld komt. El Pais geeft bovenaan de datum van de dag, maar pas als je op die regel klikt kom je ook bij de actuele artikelen.
Leuk dat die cartoon jou ook bevalt.