'Verlichting onder vuur' is uit (of juist aan...)

We hebben er heel lang op moeten wachten, maar zojuist zag ik op de website van uitgeverij Van Wijnen dat de vertaling van Jonathan Israels Enlightenment Contested, vertaald als Verlichting onder vuur,  leverbaar is. Het boek telt 1184 blz en gaat € 89,50 kosten.

Mijn boekhandel zou me verwittigen, zodra ze het hadden, en van deze hoorde ik nog niets. Dus of het een soort 'eerste alarm' is om ons alvast wakker te schudden, maar vervolgens te vragen nog enig geduld te betrachten, weet ik niet. Ik hoop dat het écht leverbaar is en wilde u van dit nieuws alvast op de hoogte brengen. [Uitgever Van Wijnen]

De uitgever schrijft:
In Verlichting onder vuur vervolgt Jonathan Israel zijn fascinerende beschrijving en heroverweging van de westerse Verlichting, die onze samenleving zo fundamenteel veranderde.  Hij richt zich nu op de eerste helft van de achttiende eeuw en duikt opnieuw diep in de bronnen.

De Franse, Britse, Duitse, Italiaanse én Nederlandse Verlichting worden niet afzonderlijk, maar in hun samenhang beschreven waardoor allerlei misverstanden kunnen worden ontzenuwd. De felle strijd die in deze periode werd geleverd kwam zeker niet alleen van buitenaf, maar werd minstens zozeer intern gevoerd: een strijd tussen een antidemocratische hoofdstroom en een grotendeels onderdrukte democratische, republikeinse en ‘materialistische’ marge.

                                                 * * *  

Het is mooi om het boek in het Engels te bezitten (ik heb het voor dit blog al vaak geraadpleegd), maar nog mooier is dat het nu ook in het Nederlands beschikbaar is.

Waarschijnlijk horen we over niet erg lange tijd dat Jonathan Israel het derde deel van zijn trilogie over de Verlichting af heeft.