Vandaag aangekomen: stapels 'Het raadsel Spinoza'

De uitgeverij Balans heeft woord gehouden: 14 februari zou The Spinoza Problem. A Novel van Irvin D. Yalom, vertaald als Het raadsel Spinoza, uitkomen. En zie: vandaag zijn ze geleverd en de mooiste boekhandel van de wereld Selexyz Dominicanen* heeft ze meteen uitgepakt en opgestapeld. Zo te zien zijn ze van plan er heel veel van te verkopen.

In Het raadsel Spinoza gaat psychiater en schrijver Irvin D. Yalom aan de hand van het verhaal van nazi-ideoloog Rosenberg en zijnheld’ op zoek naar de redenen achter de obsessie van de nazi’s met de joodse filosoof Benedictus de Spinoza. 

Boekhandel Selexyz Dominicanen in Maastricht bestaat sinds 2006 en nam z'n intrek in de ruim zevenhonderd jaar oude Dominicanenkerk, gelegen in het hart van Maastricht, tussen het Vrijthof en de Markt. Selexyz Dominicanen werd toen door een journalist van The Guardian uitgeroepen tot "de mooiste boekwinkel van de wereld."

Ook dat behoort tot "het raadsel Spinoza": kerken komen almaar meer leeg te staan zodat er andere functies voor gezocht moeten worden - Spinoza ondervindt almaar meer belangstelling. En daar ligt dan een grote stapel boeken over Spinoza in wat ooit en lang een kerk was.

Zie ook hier over Selexyz Dominicanen dat door verbaasde toeristen dagelijks gefotografeerd wordt [zie hier].

Zie eerdere blogs over de aankondiging van dit boek:
van 22 febr. 2010, 30 mei 2011, 10 januari en 30 jan 2012

Zie hier bij Athenaeum Boekhandel al een eerste recensie.

Reacties

De cirkel is rond. Waar ± 1650 op slinkse wijze Spinoza's hoofdwerk door de roomse kerk werd aangekocht, om het daarna te verbieden, ligt nu in deze door de gelovigen verlaten kerk deze schrijver te koop.
t'kan verkeren, mijns inziens ten goede!