Van wie is toch die fraaie foto van Hexamers Spinozabeeld?

Volgende maand, van 12-13 mei 2010, wordt aan de Johns Hopkins University, georganiseerd door Yitzhak Melamed, een conferentie gehouden: Spinoza & German Idealism.

De website van de conferentie is fraai vormgegeven met onder andere de mooie foto van het Haagse beeld van Spinoza van de beeldhouwer F. Hexamer.

Gezien het programma (klik op afbeelding) belooft het een interessante conferentie te worden.

Die foto zie je wel vaker gebruikt worden. Via enige reacties op dit weblog wordt de foto door/namens twee fotografen geclaimd als door hen gemaakt te zijn: Leon Kuunders en Michael Barker.

Er zijn vele foto's van dat Spinozastandbeeld gemaakt. Ook ik maakte er foto's van. Het is als de blaadjes van een boom: elk blaadje is verschillend. Zo is ook elke foto die gemaakt wordt verschillend en heeft kenmerken die hem uniek maken.

Uiteraard kan ook bovenstgaande foto slechts door één van beide fotografen gemaakt zijn.

Wie van hen kan bij de Johns Hopkins Universiteit een fee claimen voor het gebruik van zijn copyrights (aangenomen dat hij gebruik toestaat)?

De webmaster van spinoza.blogse is desgewenst bereid als scheidsrechter op te treden, als beide foto's hem via spinozacursus@gmail.com worden toegezonden.

 

© Stan Verdult

gemaakt 23 aug 2008

Reacties

Dag Stan, leuk dat je dit hebt gezien. De foto die is gebruikt voor het programma van de John Hopkins universiteit is dezelfde foto die op de nederlandse pagina over Spinoza op Wikipedia staat.

Vergelijken kan via de volgende twee verwijzingen:
John Hopkins foto: http://web1.johnshopkins.edu/~emp/spinoza/Images/home/midcenter.jpg
Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Spinoza-statue-the-hague.jpg

Kijk bijvoorbeeld naar de druppels op de kraag, die zijn precies gelijk.

In de metagegevens van de foto op Wikipedia is (onder meer) het volgende te lezen:

Camera Model: FinePix F810
Date/Time: Sun, 01 October 2006 09:02:09 AM

Ik heb de foto ook op die dag op Wikipedia geplaatst, onder de GNU-licentie voor vrije documentatie. Die kent de volgende bepaling "U mag dit object kopiëren, veranderen en commercieel gebruiken zolang u het onder dezelfde licentie uitgeeft, de auteur(s) vermeldt en de tekst van de licentie meelevert."

Er is dan ook geen sprake van het claimen van een fee :)

Wel heeft de John Hopkins universiteit verzuimt te vermelden dat ze de foto van Wikipedia hebben overgenomen, en hebben ze de auteur en de tekst van de licentie niet in het programma staan.

Groet!

Beste Leon,
Je had nog niet eerder naar deze wikipedia-pagina verwezen, waarheen je al in 2006 die foto hebt geüpload. Voor mij is hiermee voldoende duidelijk dat deze foto door jou is gemaakt. Die van Michael Barker zal er hooguit op lijken.

Dank Stan. Ik blijf wel erg nieuwsgierig naar die foto van Barker, die ik nog nergens heb kunnen vinden. Jammer dat Theo vd Werf niet meer reageert op mijn verzoek :(