"Uitgedoofd Licht": Koerbagh en Spinoza gespeeld door amateurtoneelgroep KunstRijk

 

Komend weekend, 11, 12 en 13 december 2015, zal in Museum Soest [Steenhofstraat, Soest] het door Nelleke Nieuwboer geschreven stuk “Uitgedoofd Licht” door het Soester amateur-toneelgezelschap KunstRijk in 17e eeuwse kostuums gespeeld worden:

Op 28 november werd het gespeeld in Perdu in Amsterdam en 29 november in het Torenlaantheater in Zeist. Komend weekend wordt het dan in eigen omgeving gebracht.

Nelleke Nieuwboer verdiepte zich in het levensverhaal van Adriaan Koerbagh en maakte daar een stuk over dat zij eigen in- en aanvullingen gaf. Zij baseerde haar stuk vooral op het boek van Bart Leeuwenburgh Het noodlot van een ketter en op Koerbagh's Een licht dat schijnt in duistere plaatsen.

 

Info en foto van hier en website KunstRijk 

Reacties

Stan, ik heb die voorstelling in Zeist gezien.
Een mooie voorstelling van een amateur-toneelgezelschap. Met beperkte requisieten wist men een gevarieerde voorstelling te brengen: drama , mooi (koor)gezang, wat pantomime en dat alles in mooie kostuums. De wereld rondom de filosofen in de 17e eeuw weergegeven via A Koerbagh. Geen stijf levensverhaal van geboorte tot dood, maar wat chronologisch gespeel ingebracht zonder dat men het overzicht verliest.

Nelleke Nieuwboer heeft er een eigenzinnige invulling aan gegeven wat enkele verrassende uitvalshoeken opleverde. Zo komt Anna Maria van Schurman (die Descartes een paar keer heeft ontmoet) van achter het zwarte gordijn ten tonele en krijgt de toehoorder de stem van het volk te horen (die hoge heren en geleerden doen niets dan onderling vechten, terwijl bij het volk het leger van Lodewijk op de stoep staat).
Het is niet dat de waarheid geweld aan gedaan wordt, maar de toehoorder moet niet elke uitspraak en handeling langs een wetenschappelijke meetlat leggen. Het gaat om de insteek van het stuk: de uitzichtloosheid van godsdiensttwisten, de onzinnigheid om de waarheden van de godsdiensten tegenover elkaar uit te vechten, de weg van idealisme naar fanatisme en verder naar extremisme en een pleidooi voor tolerantie en voor de vrijheid van meningsuiting.
Een thema wat actueler is dan ooit en het is te hopen dat het toneelgezelschap Kunstrijk in de gelegenheid zal worden gesteld om de boodschap meer en elders in het land uit te kunnen dragen. De amateur-status doet hieraan niets af en werkt eerder in hun voordeel. Het getoonde enthousiasme verkleint de kloof tot het publiek.
En ... educatie op een enigszins frivole manier gebracht zonder dat de serieuze grondslag wordt aangetast, beklijft immers beter.

Arno, een mooie recensie breng je hier. Dank. Het zal de schrijfster en de spelers van Kunstrijk zeker voldoening geven dit te lezen.
Ik neem aan dat Gonny Pasman - Sakkers die met leden van haar Spinoza Kring Soest een opvoering zal bijwonen, hen hierop zal wijzen.

Dank voor de positieve recensie. Het ligt in de lijn van de bedoeling om de voorstelling in maart 2016 in 'De Open Hof' te Soest op te voeren, een kale kerk..waar we op een creatieve wijze iets van gaan maken. Inmiddels hebben we de voorstelling in Museum Soest gespeeld in diverse stijlkamers, een totaal andere ervaring. Het publiek was unaniem geraakt en onder de indruk. Voor jullie is het vrij nieuw, maar ik heb al meerdere grote opera-achtige voorstellingen gemaakt op Slot Zeist, kasteel Broekhuizen, kasteel Sterkenburg, in de Dieptetuin te Zeist etc.. met ook zeer ervaren professionals. Deze voorstelling had ook die potentie, maar er kwam te weinig financiële steun voor. Toch heeft dit amateurtheater, gelukkig, ook charmes..zeker.. Ik heb de afgelopen jaren in heel Europa onderzoek gedaan, met name in Parijs, Londen, New York, en in Nederland op tal van kastelen en buitenplaatsen (we speelden ook op kastelen). Ik heb inhoudelijke toneelstukken gemaakt over stadhouder Willem III en Queen Mary II, over de Zonnekoning zelf, over Christiaan Huygens (toverlantaarn) en zijn familieleden, over de Vrede van Utrecht met een link naar de 17e eeuw....Daar kan iedereen zijn eigen mening natuurlijk over vormen, maar het is zeker onderbouwd.. Mijn zwager heeft het boek van Adriaan Koerbagh vertaald. Hij heeft contact met de man die Koerbagh 'promoot' en sponsort..Iemand uit Brussel. Maar voor hem was dit toneelstuk een brug te ver. Hij is (nog) niet geweest en wil vooral iets met de boeken. Dank voor jullie aandacht. Als onderzoeker en schrijfster kijk ik nu wat er momenteel 'in de lucht' hangt..Eigenlijk was de voorstelling over Christiaan Huygens zo mooi dat meer mensen die ook zouden moeten zien. Die heette 'Aan de wieg van de wetenschap'.Maar eerst eens kijken of het lukt deze voorstelling in een kale kerk te spelen, en dat sterk te maken.