Toch een filosofieavond rondom Spinoza en de vrijheid

In het kader van de Maand van de Filosofie zal op donderdagavond
15 april in boekwinkel De Rooie Rat in Utrecht aandacht besteed worden aan het thema ‘vrijheid’.

Van Weia Reinboud verscheen onlangs bij Atalanta het essay ‘Welke vrijheid –essay over vrijheid en beschaving’. In het essay gaat het om de vraag hoe een samenleving op vrijheid gegrondvest zou kunnen worden. De schrijfster zal een korte inleiding houden over verschillende soorten vrijheid, waarbij duidelijk zal worden dat zowel individuen als samenlevingen vrijheid serieuzer zouden kunnen nemen.

Na de pauze zullen Rymke Wiersma en Miriam van Reijen het thema vrijheid bespreken vanuit de ideeën van respectievelijk de stoïcijnen en Spinoza. Hebben mensen hun eigen gedachten in de hand? Bestaat de vrije wil? Welke consequenties heeft het erkennen of ontkennen van een vrije wil voor ons denken over vrijheid in de praktijk van het alledaagse (samen-) leven?

Stoische notities / druk 1SpinozaRymke Wiersma schreef ‘Stoïsche notities – de stoïcijnen en andere klassieke filosofen als bron van inspiratie voor geluk en een mooiere wereld’. Miriam van Reijen schreef over emoties, met veel aandacht voor de stoïcijnen, en in 2008 het boek ‘Spinoza – De geest is gewillig, maar het vlees is sterk’.

Programma:

19.30 – 19.45 uur

Binnenkomst, koffie en thee

19.45 – 20.15 uur

‘Welke vrijheid’ door Weia Reinboud

Pauze

20.30 – 20.40 uur

‘Vrijheid bij de stoïcijnen’ door Rymke Wiersma

20.40 – 21.00 uur

‘Vrijheid bij Spinoza’ door Miriam van Reijen

 

Plaats: De Rooie Rat, Oude Gracht 65, Utrecht

Reserveren via De Rooie Rat, 030 - 2317189

Voor vragen of informatie over het programma: atalanta@at-A-lanta.nl