Theo van der Werf 25 jaar secretaris van de Vereniging Het Spinozahuis

 

Een paar weken geleden las ik in Henri Krops Spinoza. Een paradoxale icoon van Nederland dat Theo van der Werf in 1989 benoemd was tot secretaris van de Vereniging Het Spinozahuis. Meteen riep mijn inwendige rekenmachientje: 25 jaar geleden! Ik vond het niet nodig over mijn 'vondst' meteen te bloggen. Deze 'primeur' kon wel even wachten tot duidelijk werd dat en hoe de Vereniging dat ging vieren.

Inmiddels ontvingen de leden van de vereniging de uitnodiging voor de algemene ledenvergadering die op zaterdag 24 mei 2014 zal worden gehouden in het vroegere gemeentehuis, nu gemeenschapshuis 'de Burgt', aan de Burg. Koomansplein 1 te Rijnsburg.

's Middags zal Henri Krop (Erasmus Universiteit Rotterdam) spreken over: "Een zilveren jubileum: Theo van der Werf als secretaris van de Vereniging het Spinozahuis en als spil van het spinozisme."

Waarna aansluitend van 16.15 -17.30 uur een receptie zal worden gegeven ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de secretaris. 

Deze foto's van de secretaris in actie zijn van vijf jaar geleden - door deze blogger genomen tijdens de jaarvergadering van 27 juni 2009.  

 

Reacties

Beste Theo, op dit blog / openlijk dus, wik ik je graag hartelijk feliciteren met je zilveren jubileum als secretaris. Je hebt in deze functie veel verdienstelijk werk verricht voor het Huis en ook voor mij persoonlijk. Ik heb dat allemaal toegelicht in mijn Open Brief, te herlezen hier: websitehttp://www.benedictusdespinoza.nl/lit/Klever_Open_Brief_Aan_Vereniging_Het_Spinozahuis.pdf
Toch zal ik niet naar de viering met receptie komen om je te omhelzen en ook geen bloemen sturen, niet alleen omdat ik mij niet thuis voel temidden van een aantal vermoedelijk aanwezige gasten, maar ook omdat ik naast gemelde waardering ook stevige kritiek heb op je optreden, vooral gedurende de tweede helft van je lannge termijn. Deels heb ik die reeds gespuid in mijn Open Brief. Ik vind dat je weerstand had moeten bieden aan bestuursleden die de vereniging als hun eigen karretje misbruikten en daarvoor had moeten passen. Je bent nu medeverantwoordelijk voor richting en praktijk van het averechts gevoerde beleid, waarvoor ik, als paradoxaal buitenstaand lid, geen goed woord heb. Ingehuurd feestredenaar (!) Krop zal, blijkens teneur van zijn Spinoza-boek, zeker in staat zijn om dit bekwaam te ontwijken of te verhullen.
Maar om toch helemaal positief te eindigen: we zijn beiden met hart en ziel gelieerd aan Spinoza. Dat bindt ons. Het ga je goed.
Wim.