The Goddamned Particle

De voormalig christelijke krant Trouw kopte vandaag nogal overdreven:

       Het bestaan van het god-deeltje staat nu vrijwel vast

Het is groot - maar nog steeds tussentijds - nieuws uit CERN, dat men bijna het Higs-deeltje heeft kunnen aanwijzen.

Het Higgs-boson, het deeltje waar de fysica al decennia naar op zoek is, heeft mythische proporties aangenomen, zoals “dé bouwsteen van het heelal” en zelfs “het god-deeltje” en vergelijkbare onzin.
Vele natuurkundigen zitten met die benaming, die het vooral in de media goed lijkt te doen, terecht nogal in hun maag. En dan krijg je dat een CERN-medewerker van de weeromstuit zelfs gaat beweren: “Het heeft niets te maken met God.” Wat dan weer het andere uiterste en dus onzin is. Uiteraard hebben ook de Higs-deeltjes, als ze bestaan, met God te maken.

Het zou goed zijn dat zowel natuurkundigen als media-verantwoordelijken iets meer van Spinoza leren. Dan kunnen ze ontdekken a) dat het Higs-deeltje uiteraard geen speciaal empirisch godsbewijs is, maar b) dat alles in God is en God in alles. De hele werkelijkheid zoals hij is, en niet alleen het Higs-deeltje, kan als een empirisch godsbewijs worden ervaren.

De term 'God particle' werd voor het eerst gebruikt in 1993 door Nobelprijswinnaar Leon M. Lederman, die een boek over het deeltje schreef onder de titel: 'The God Particle: If the Universe is the Answer, What is the Question?' Hij zou, zo schijnt hij tegen vrienden gezegd te hebben, het boek eigenlijk de titel 'The Goddamned Particle' (Het godverdomde deeltje) hebben willen geven, om zo zijn frustratie te uiten over het niet kunnen vinden van het deeltje. Maar zijn uitgever zou die titel niet hebben geaccepteerd, daar gelovigen het kwetsend zouden kunnen vinden. Alsof ze die uiteindelijke titel niet eveneens als kwetsend zouden kunnen ervaren. 

Reacties

Niet zo overdrijven Verdult! Er staat god-deeltje en niet God-deeltje
ik vind de titel zo gek nog niet,hele horden natuurwetenschappers "vereren" het deeltje als een godheid,weliswaar van mijn belastingcenten,maar t houdt ze van de straat en kennelijk is de materie te moeilijk voor het kabinet van historici , meesters en sociologen en zo ,anders zou het onderzoek allang zijn wegbezuinigd, voor die lui is de lichtsnelheid 130 km/h
De god Spinoza vereren is ook een mooie bezigheid en nog goedkoper ook en blijf er mee doorgaan, want ik sla geen dag over van de godsdienstoefening.
Vriendelijke Groeten Pieter Drenth Scheemda