Tentoonstelling "Spinoza Amsterdammer" naar De Pintohuis

De tentoonstelling "Spinoza Amsterdammer" die eerder in de hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) liep [zie hier op dit weblog], wordt van vrijdag 12 december 2008 tot eind februari 2009 gehouden in de OBA-vestiging De Pintohuis aan de St. Antoniesbreestraat 69 in Amsterdam Centrum. De toegang is gratis.
De openingstijden zijn als volgt:
- maandag 14.00 - 20.00 uur
- woensdag 14.00 - 20.00 uur
- vrijdag 14.00 - 17.00 uur
- zaterdag 11.00 - 16.00 uur
[Meer informatie bij de Amsterdamse Spinoza Kring, intiatiefnemer van de tentoonstelling] 
Zie hier voor routebeschrijving en stadsplattegrondje.
Het De Pintohuis is genoemd naar de familie de Pinto, een rijke Portugees-joodse koopmansfamilie. [foto van het Joods Historisch Museum]

In 1651 kocht Isaäc de Pinto het pand van Jan Janszoon Carel, een der oprichters van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Zijn zoon David Emanuel de Pinto liet het huis in 1686 ingrijpend verbouwen en gaf het de imposante voorgevel in de stijl van het Hollandse classicisme. Ten tijde van de sloop in de Nieuwmarktbuurt voor de metro stond het De Pintohuis ook op de nominatie om te worden gesloopt, maar het kon door het verzet ertegen worden behouden. In 1975 werd het gerestaureerd. Het pand is nu eigendom van het Amsterdams Monumenten Fonds en doet dienst als openbare bibliotheek.

Er was ooit een plan van de Amsterdamse Spinoza Kring om het De Pintohuis, waaruit de bibliotheek zou verhuizen, om te vormen tot een toegankelijk debat- en cursuscentrum en museum over Spinoza. Dat werd door wethouder Gehrels positief beoordeeld, zo was in een artikel van Paul Steenhuis in NRC van 11 juni 2007 te lezen (zie hier op despinoza.nl). Daarover wordt niets meer vernomen.

Spinozawandeling10pintohuis

Enige deelnemers aan de Spinozawandeling op 1 juni 2008 in de rustige oase van stilte in het hofje achter het De Pintohuis.