Studiebijeenkomsten Vereniging Het Spinozahuis over de Ethica

Deze week zond de Vereniging Het Spinozahuis aan de leden het volgende bericht over de voorjaarsbijeenkomsten die in 2010  weer in het Spinozalyceum zullen worden gehouden.

Studiebijeenkomsten Vereniging Het Spinozahuis   

Dit jaar heeft het bestuur van de Vereniging Het Spinozahuis gekozen voor studiebijeenkomsten over de Ethica, die zoveel mogelijk op een 'niet-geometrische' manier zal worden behandeld. Dit betekent dat de inhoud en de gedachtegang van het betreffende deel worden uitgelegd, maar dat daarbij zoveel mogelijk gebruik zal worden gemaakt van voorredes en scholia. Op deze wijze zijn de bijeenkomsten ook aantrekkelijk voor die leden die voor de eerste keer kennis met dit werk willen maken.

Op vier zaterdagen komen de vijf delen van de Ethica aan de orde. De deelnemers vernemen van te voren welke teksten met name worden behandeld. Elke bijeenkomst wordt geopend met een plenaire sessie waarin door een deskundige een inleiding wordt gehouden. Daarna wordt er in groepen van 8 à 10 personen gedurende ongeveer 2 uur verder gediscussieerd, onder leiding van een gespreksleider. Deze gespreksgroepen blijven steeds in dezelfde samenstelling bijeenkomen. De gespreksleiders rouleren over de verschillende groepen.

Programma

De bijeenkomsten vinden plaats op zaterdagmiddagen van 13.30 tot 17.00 uur.

Van 13.30 tot 14.15 uur wordt een inleiding gehouden. Na een pauze wordt er in groepen van 14.45 tot 17.00 uur gediscussieerd o.l.v. een gespreksleider.

20 februari  Deel I             inleider: prof.dr. Wiep van Bunge

13 maart     Deel II            inleider: prof.dr. Piet Steenbakkers

27 maart     Deel III en IV  inleider: drs. Miriam van Reijen

17 april       Deel IV en V   inleider: dr. Jeroen Bartels

Plaats

Spinozalyceum, Peter van Anrooystraat 8, Amsterdam. Bereikbaar vanaf station Amsterdam Centraal met tramlijn 24, halte Olympiaplein; vanaf station Amsterdam Zuid op loopafstand.

Wie nog niet in het bezit is van de Ethica, kan deze desgewenst bestellen bij Vereniging Het Spinozahuis (http://www.spinozahuis.nl/).

Het cursusgeld (voor vier bijeenkomsten) bedraagt € 25 voor leden van de Vereniging Het Spinozahuis; niet-leden € 40.

Aanmelden via de website van Vereniging Het Spinozahuis http://www.spinozahuis.nl/

                                               * * *

Tevens werd aangekondigd dat op de jaarvergadering die op zaterdag 8 mei 2010 in Rijnsburg zal worden gehouden de sprekers zullen zijn: prof.dr. Moira Gatens (zie hier en hier op dit weblog) en prof.dr. Herman de Dijn.

De Spinoza zomercursus 2010 zal van 26 tot 30 juli 2010 worden gehouden op de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden.

recover-artproject nr 40
Van het Re-cover-project van de Portugese kunstenaars Sandra G. and Orquidea C., die wonen en werken in Amsterdam
  
Comic van Johan Stolk op Stuff - STUdievereniging Faculteit Filosofie