Spinozazomerweek over invloeden op Spinoza

De komende Spinozazomerweek die jaarlijks door de Vereniging Het Spinozahuis (VHS) wordt georganiseerd, zal worden gehouden van 23 t/m 27 juli, wederom in Het Woodbrookershuis te Barchem. Het thema is: de invloed van eerdere filosofen en stromingen op Spinoza. Ofwel: de achtergronden van Spinoza. Elke dag zal een bepaalde achtergrond worden behandeld: de klassieke oudheid, de scholastiek, joodse denkers, Machiavelli, Descartes.
Nadere informatie volgt via berichtgeving aan de leden van de Vereniging Het Spinozahuis en op de website van de VHS

Maandag 23 juli 2012.  Tijd: 10:00 - uur

Plaats: Het Woodbrookershuis, Woodbrookersweg 1, Barchem.

Reacties

Nou zeg, dat wordt me wat! De "influencia determinante y decisiva de Van den Enden" (zoals in Madrid wordt onderwezen) wordt kennelijk in Nederland niet beseft! De benepen kortzichtigheid en domheid van het VHS-bestuur heeft daar geen oog voor. Voor de lezers van dit blog, die voornemens zijn om zich voor de zomerweek aan te melden, heb ik trouwens al een advies: neem en lees mijn SPINOZA CLASSICUS. ANTIEKE BRONNEN VAN EEN MODERNE DENKER (Danon 2005) dat een breed veld bestrijkt en de diverse invloeden toegankelijk beschrijft. Op dit gebied bestaat er geen betere of meer omvattende studie.

En laat ik nu toch vergeten te vermelden dat ik in het hierboven genoemde voortreffelijke werk ook een 19e hoofdstuk heb gewijd aan de Joods-Iberische, Cartesiaanse en Affiniaanse trekken van Spinoza's profiel! Met name behandel ik daarin ook de vraag "welk Cartesianisme tekenend is voor Spinoza" en dat Spinoza's TTP een regelrechte voortzetting is van Van den Endens 'theologisch-politieke obsessie', die daarzonder niet denkbaar is.
Kortom: ik kan van harte toejuichen (en word er zelfs enthousiast over) dat de VHS de wortels van het Spinozisme aan de orde gaat stellen. Helemaal mooi zou het zijn wanneer het ook de wereldhistorische invloed van Spinoza zelf tot thema van een studieweek zou verheffen: de onweerstaanbaarheid van Spinoza's filosofie voor Locke, Bayle, Mandeville, Hume. Zie o.m. Mijn trilogie over de Engelstalige recycling van Spinoza, waarover de eigenaar van dit blog menigmaal heeft gerefereerd.