Spinoza's verjaardag

Vandaag vieren we de 378e verjaardag van Benedictus de Spinoza.  

                                       

Wordt dat nog ergens gevierd? Is er iemand die tracteert?
De geboortedag van Spinoza is uitgekozen door de Stichting Internationale Spinozaprijs om in de Nieuwe Kerk te ‘s-Gravenhage de zesde Spinozalens uit te reiken aan de Amerikaanse socioloog Richard Sennett. [zie hier]

                                   

Deze bogger kan jammer genoeg niet aanwezig zijn bij de voordracht van de laureaat, ‘Humanisme. De mens als werk in uitvoering’, maar   feliciteert hierbij Richard Sennett van harte met deze prijs.

 

Even een verjaardagsanekdote.

Om Spinoza's verjaardag te vieren had men op 24 november 1927 in Domus Spinozana in Den Haag Prof dr. Leo Polak uitgenodigd om over de verhouding Spinoza en Kant te spreken.

Spreker wilde, na de erkenning dat beide filosofen eigenlijk tegenvoeters waren, toch bijdragen tot een verzoening tussen beiden.

“In dit verband wees spreker nog er op dat Spinoza 44 Kant ruim 80 jaar werd. Als Kant maar 44 jaar geworden was, zou hij nooit zijn kenniskritiek gegeven hebben.”

En dan blijkt de ondeskundigheid van de verslaggever, die voor Het Vaderland van 25 november 1927 opschrijft:

"Jung porde Kant pas wakker uit den dogmatischen sluimer. Spinoza heeft nooit een Jung gehad tot voorganger."

Ik hoef de anekdote niet uit te leggen. Zie hier dat verslagje.

 

En, ja, als Kant net als Spinoza in z'n 44e jaar was overleden, hadden we nooit van hem gehoord.

Bij Spinoza hoeven we niet te vragen wat hij op hogere leeftijd nog zou hebben bijgedragen aan de filosofie; waarschijnlijk net zo weinig als Einstein nog op hogere leeftijd aan de natuurwetenschap heeft bijgedragen. Maar dan had Spinoza in ieder geval het hoofdstuk in zijn Politieke Verhandeling over democratie nog kunnen afmaken, hoewel dat ontbrekende volgens sommige deskundigen niet gemist wordt, daar zijn opvattingen over de democratie voldoende blijkt uit wat hij wél heeft geschreven.