Spinozakunde en 'Spinoziana' in Italië

Op 5 mei 2010 had ik al eens een blog “Bloeiende 'Spinozakunde' in Italië.” En op 17 juli 2011 een blog “Verdere verspreiding van Spinozisme vanuit Italië.” Kortom, al vaker is hier de loftrompet gestoken over de vele Spinoza-activiteiten in Italië, waar op universiteiten, via symposia en boekuitgaven e.d. veel aan l'educazione spinoziana wordt gedaan. De mensen die Italiaans kunnen lezen en verstaan boffen maar.

Nu zie ik (via de AAS) dat er al geruime tijd een interessante reeks bestaat, Spinoziana, onder redactie van Mino Chamla, Roberto Diodato e Vittorio Morfino. Aardig vormgegeven ook. Kom hier eens om zo'n reeks.

Onlangs verscheen het 18e deel: Andrea Sangiacomo, Homo liber. Verso una morale spinoziana. Vele eerdere delen uit die reeks kregen een prijsverlaging. Zie uitgeverij Mimesis.

Nogmaals, kom hier eens om zo’n reeks. De ooit opgezette reeks Philosophia Spinozae Perennis is geheel doodgebloed en was trouwens ook niet direct op het Nederlandse taalgebied georiënteerd.

Hier nog enige voorbeelden van 'Spinoziana':

 

                         

Reacties

Ik zou wel 12 boeken van die prachtige MIMESIS-reeks in mijn karretje willen laden en zeker de helft ervan op korte termijn willen lezen, maar och, mijn sterk verouderde hersenen kunnen die overbelasting niet aan! De nieuwsgierigheid nar nieuwe gezichtspunten is er wel.

Een puntje van kritiek moet ik toch ook kwijt.
Een uitzondering vormt het blog "Foglio Spinoziano Blog." Dat was ooit behoorlijk actief, maar is zeer lui en extreem traag geworden. Het vormt eigenlijk de ontkenning van het positieve en actieve aan Spinozakunde dat ik al enige malen in Italië heb gesignaleerd. Dat wordt niet door het Foglio Spinoziano Blog weerspiegeld.