Spinoza-kunst in het Amsterdamse Spinoza Lyceum

Gisteren, in de pauze van de Cursus over de Korte Verhandeling in het Spinoza Lyceum in Amsterdam, bracht ik een bezoekje aan een gang, waarin een complete "Spinozamuur" was ingericht. Daar hingen achter glas tientallen tekeningen, geïnspireerd op Spinoza . Ik kon het uiteraard niet laten er foto's van te nemen, wat nog niet eenvoudig was door de sterke weerspiegeling in het glas. Ik heb daardoor een kleine selectie moeten maken. Die geeft echter wel een aardige impressie.
De volgende toelichting hing erbij:

               DE SPINOZAMUUR
Alle leerlingen van de 3 Mavo klassen van onze school hebben in 3 lessen tijd gewerkt aan deze Spinozamuur. Zij kregen dit portret van Spinoza om als uitgangspunt te gebruiken voor een eigen portret, waar zij zoveel aanpassingen aan mochten doen als zij zelf wilden, mits het nog wel duidelijk was dat het om de beroemde filosoof ging. De resultaten zijn divers en verrassend. Van traditioneel portret naar Spinoza-dart-vader, van sneeuwwitje tot de kerstman. KLASSEN: 3M1 3M2 3M3 -
Docent: KIRSTEN SCHMIDT

Een heel leuk resultaat. Goed te zien dat het Spinoza Lyceum aandacht geeft aan z'n naamgever.

  

  

  

  

 

   

  

  

  

  

Reacties

Stan,
Prachtige reeks. De Spinoza's op rij 2 re, rij 5 li en re, rij 6 li en 7 re lijken mij vrouwen, en Spinoza op rij 8 li, lijkt confucianistisch, 8 re een druiloor en 10 li paranoïde!
K o r t o m, Spinoza is blijkens deze galerij androgyn-kosmopolitisch en polymorf-stemmingslabiel.

Leuk, hè.
En dan te bedenken dat ik minder dan eenderde deel heb kunnen opnemen (wegens lichtreflecties). Onder de tekeningen die ik niet kon meenemen zaten ook nog een aantal hele aardige, die jou zeker op nog andere 'diagnoses' zouden brengen.
Volgens mij zitten hier kunstenaars in de dop tussen. Je kunt ook zeggen: wie jong zijn kunnen nog kunst maken! Later leren de meesten van ons dat af...