Spinoza-documentaire komt niet uit in 2014

Na bijna vier jaar weer enig geluid van filmproducent Robin Lutz die al geruime tijd van plan zou zijn om een documentaire over Spinoza te maken. Op 28 juli 2010 had ik een blog over diens voornemen. Ruim twee jaar later kon ik in een volgend blog op 1 december 2012 melden dat de film in 2014 in de bioscopen te zien zou zijn. Robin Lutz had namelijk laten weten dat bioscoopconcern Pathé die documentaire over het leven en denken van filosoof Spinoza gratis zou aanbieden aan scholieren, studenten en het grote publiek.

Vandaag komt producent Robin Lutz weer eens met een mededeling, namelijk dat burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag beschermheer is geworden van de documentaire die over filosoof Spinoza wordt gemaakt.

“Spinoza was één van de eerste mensen die Den Haag profileerde als stad van Vrede en Recht. Daarom wilde burgemeester Van Aartsen zijn naam ook graag aan het project verbinden.”

Over het Spinoza Fellowship dat de Stad Den Haag samen met NIAS en Radio Nederland Wereldwijd "jaarlijkse" zou instellen [cf.] horen we sinds de 'eerste' Spinoza Fellow (R. Goldstone in 2008/9) niets meer. Zo is er kennelijk ruimte voor een nieuw initiatief om Spinoza voor Den Haag als stad van Vrede en Recht in te zetten.

Het persbericht van Robin Lutz begint met een historische misser: "Van Aartsen is zeer verheugd dat Spinoza, die uit Amsterdam werd verbannen en asiel vond in Den Haag, de film krijgt die hij verdient." Spinoza werd niet uit Amsterdam verbannen en vond in Den Haag geen asiel. De voorbereiding van die documentaire begint lekker. Over Pathé horen we ook niets meer. Wel wordt nu gezegd dat de film in de zomer van 2015 zou worden uitgebracht en dat er een lesbrief zal worden gemaakt over Spinoza die aan middelbare scholen in de regio Den Haag wordt aangeboden. Opnames zullen plaats vinden in Den Haag, Amsterdam, Voorburg, Rome en Duitsland.

[Cf. Eindhovens Dagblad]

Foto Robin Lutz: still uit video van febr. 2011 met de presentatie van zijn boek over Marten Toonder

Reacties

Er wordt blijkbaar aan de film gewerkt, gezien dit berichtje dat gisteren, 26 juni 2014, in de Weekkrant Leidschendam-Voorburg stond:

VOORBURG - Onlangs heeft in Voorburg een filmopname plaatsgevonden voor een documentaire over de filosoof Spinoza. In deze film speelt onder meer het carillon van Voorburg mee. De documentaire zal in 2015 uitkomen en op tv te zien zijn. De beiaardier, Gerda Peters, heeft speciaal voor deze documentaire Nederlandse muziek uitgezocht uit de tijd van Spinoza: Van Eijck en Sweelinck. Er zijn prachtige plaatjes van het voor de meeste mensen verborgen mechaniek van het spelende instrument geschoten. Dit mechaniek is nagenoeg gelijk aan dat van de 17e eeuw.

http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=2992606