Moissaye Marans (1902 - 1977) maakte Spinoza-beeld

Moissaye MaransDe in Roemenië geboren Amerikaans-joodse beeldhouwer ging in 1924 naar de VS (volgens Wertsman, zie onder, al voor WO I), studeerde aan het Cooper Union Institute, de National Academy of Design en de Pennsylvania Academy of Fine Arts. Hij doceerde aan het Brooklyn College en werkte als WPA-kunstenaar (het Federal Art Project voor visuele kunsten dat van augustus 1935 tot juni 1943 functioneerde). Hij specialiseerde zich vooral in religieuze objecten (uit het Oude en Nieuwe Testament). Hij deed mee aan tentoontslellingen in heel Amerika en won diverse prijzen, maar werd nooit in brede kringen bekend.

Hij maakte ook dit bonzen beeld van Spinoza.

Moissaye Marans's Spinoza-sculpture

Moissaye Marans Isaiah-sculptureWerk van Moissaye Marans is te vinden in het San Jose Museum of Art en het Smithsonian American Art Museum. Zijn bronzen 14 voet hoge beeld Isaiah (rechts) siert de gevel van de Community Church in New York City. Door dit beeld werd hij wel "The Sculptor of Peace" genoemd, vanwege de Isaiah tekst over zwaarden die in ploegscharen veranderd worden. In andere afmetingen is dit beeld te vinden in de First Universalist Church, in Chicago, de Har Zion Temple, in Philadelphia, Rodef Shalom Temple, in Pittsburgh.

Zijn beeld van Carl Linnaeus staat in de Brooklyn Botanic Garden.


Hemelvaart, gips / geschilderd en gepatineerd, 49.5 x 25.4 x 25.4 cm, ongedateerd

 [De foto wat rechter gezet]

___________________

wikipediapagina

Portret Moissaye Marans

Kleine replica Isaiah-beeld te koop of hier

Ik vond de afbeelding van het Spinoza-beeld op een website waar afdrukken van de afbeelding besteld kunnen worden. Er zijn door in te geven Moissaye Marans Spinoza méér van zulke verkooppunten te vinden.

Overzicht van Moissaye Marans werk in de Art Inventories Catalog, Smithsonian American Art Museums 

Voorkant

 

Vladimir Wertsman, Salute to Romanian Jews in America and Canada, 1850-2010: History, Achievements and Biographies. Xlibris Corporation, 2010