Markus Gabriel heeft het liever over Geist dan over Mind

Vanmiddag had ik in de boekhandel het nieuwe boek van Markus Gabriel, Waarom we vrij zijn als we denken [Boom], in handen en las een aantal pagina’s. Hij fascineert me wel en daagt lekker uit, deze jonge, heerlijk arrogante maar uiterst intelligente en i.h.a. duidelijk sprekende en redelijk begrijpbare filosoof. Maar ik weerstond aan de verleiding om het aan te schaffen (had net alweer twee boeken besteld, waarover u binnenkort van me hoort) – je kunt niet alles lezen.

En zie, zojuist zag ik dat de ISVW een nieuwe editie van haar iFilosofie #19 beschikbaar stelt en daarin is een kritische bespreking van het boek én een interview met Markus Gabriel opgenomen. Op het “voorblad” staat: “Markus Gabriel neemt stelling tegen het brein.” Maar dat is uiteraard onzin: hij neemt stelling tegen de stelling “Wij zijn ons brein.” Als u op de afbeelding klikt komt u bij de betreffende pagina bij de ISVW en zijn Gabriels antwoorden op de vragen over zijn boek te beluisteren.

In de begeleidende tekst (resp. het review) staat dat hij liever van Geist spreekt dan van het Angelsaksische Mind, want dat zou bewustzijn principieel beperken tot het individu en zijn concrete lichaam. In het verlengde van het vorige blog kun je stellen dat dat al geruime tijd bepaald niet meer het geval is: de zgn. 4E-cognition/mind: embedded, embodied, enacted & extended cognition/mind is daar flink aan de orde.