Loopt het herdenkingsmonument voor Spinoza bij de Nieuwe Kerk in Den Haag gevaar?

Haagse binnenstadsbewoners maken zich zorgen over het mogelijk kappen van 22 bomen in de historische tuin bij de Nieuwe Kerk op het Spui. Het is de plek waar het herdenkingsmonument voor Spinoza zich bevindt, daar hij in 1677 in de Nieuwe Kerk is begraven en zijn beenderen na het ruimen van het graf waarschijnlijk ergens in die tuin zijn herbegraven. [Hier méér over deze plek]

Het zou gaan om 10 leilinden (stamomtrek 42-54 cm), 3 kastanjes (stamomtrek 33-47 cm), 1 iep (117 cm), 2 populieren (174-244 cm), 2 meidoorns (34-38 cm), 1 den (79 cm), 1 esdoorn (124 cm) en 2 tulpenbomen (41-42 cm). Sommige van die bomen zijn meer dan 100 jaar en zorgen voor de rustieke sfeer in de tuin, waarvan de ommuring onlangs is gerestaureerd.

Sommigen vragen zich af of de voorgenomen kap iets te maken heeft met de komst van een nieuw complex op het geheel opnieuw in te richten Spuiplein waar een wel 100 meter hoog gebouw geprojecteerd is.

 

Haagse Stadspartij wil bomen redden
Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij wil opheldering van het college van B&W over de aangevraagde kapvergunningen: “De buurtbewoners zijn zich te pletter geschrokken. Dit is zo’n bijzondere plek in het centrum, daar moet je zeer zorgvuldig mee om gaan. Wat mij betreft blijven die bomen staan, desnoods gaan we boomhutten bouwen om de kap te voorkomen”.

Zie hier en hier.

Aanvulling

In de uitzending van 27 januari op Den Haag TV blijkt het antwoord van de gemeente. Het zou om een opknapbeurt gaan waardoor andere bomen de mogelijkheid krijgen om beter uit te groeien.