Laatste bijeenkomst TTP-cursus Spinozahuis

Gisteren was de laatste van vier studiebijeenkomsten, georganiseerd door de Ver. Het Spinozahuis in de IVKO-school in Amsterdam. [Zie hier op dit weblog de aankondiging ervan].

Eigenlijk zou dr Marin Terpstra de inleiding verzorgen over de vraag: hoe verhoudt de TTP zich tot de politiek in de 21e eeuw. Hij was echter wegens persoonlijke omstgandigheden verhinderd.

Drs. Miriam van Reijen was bereid gebleken om hem te vervangen. Zij is geen begenadigd spreker die de toehoorders meevoert in een meeslepend betoog in de richting van een bepaald uitzicht op Spinoza's politieke filosofie. Maar wat zij brengt is wel heel gedegen voorbereid en ze is wel zo goed in Spinoza's denken thuis dat zij in staat was om zich op korte termijn voor te bereiden op deze lezing. Ik hoop dat zij haar tekst straks vrijgeeft om op de website te plaatsen. Er kwam té veel in kort bestek aan de orde om maar te proberen er iets van in een blog als dit samen te vatten.

 

Eén ding wil ik met genoegen oppakken. Zij gaf - in een paar tussenzinnen als het ware - een heel goede impressie van hoe Spinoza's pleidooi voor 'vrijheid om te denken wat je wilt en te zeggen wat je denkt", zovaak wordt misverstaan: alsof je vrij kunt bepalen wat je denkt; alsof je zelf heer en meester van je gedachten bent en zou kunnen beslissen wat je denkt. Ze stelde voor om dat maar eens te proberen... Nee, integendeel: een mens denkt. Je kunt ook zeggen: 'het denkt in mij'. Je gedachten overkomen je.

Spinoza's pleidooi voor de vrijheid om te denken wat je wilt en te zeggen wat je denkt, slaat erop te bepleiten dat anderen zich daarmee niet moeten bemoeien en iemand vanbuitenaf willen voorschrijven wat hij moet denken en zeggen.

Waarom ik zei dit hier 'met genoegen' op te pakken, heeft te maken met de discussie die ik op dit weblog al enige malen ben aangegaan met hoe Jeroen Bartels over Spinoza's vrijheidsbegrip spreekt (het laatst hier).

Voor vandaag besluit ik met hier een link naar de slideshow van foto's die ik maakte van de cursus in de donkere aula van de IVKO-school in Amsterdam.