Joanna Malinowska – Spinoza in 'Time of Guerrilla Metaphysics'

Wie zoekt naar Spinoza-beelden op internet loopt ook aan tegen deze gigantische West Afrikaanse spirituele talisman van de van origine Poolse maar nu in New York werkzame kunstenares Joanna Malinowska:

 

Boli, uit 2009, van hout, gips, klei, stukjes van Spinoza's Ethica, trui van Evo Morales, 1 liter water van de Bering Straat, zwart vierkant (naar Kasmir Malevich), 2009, Inkjet print op doek, zwarte verf, 30 x 36, 100,5 x 104 x 156 in.

De antropologisch denkende Malinowkska gebruikte niet de heilige materialen van het Bamana-volk van Mali, maar haar eigen genoemde materialen, aangelengd met stukjes Ethica en – naar ze claimt - de trui van de Boliviaanse president Evo Morales.
Opdat de Boli iets heeft om naar te kijken hing ze aan de wand een replica van het beroemde zwarte vierkant van Malevich uit 1915.

Ze presenteerde hem op haar tweede solotentoonstelling in Canada, getiteld "Time of Guerrilla Metaphysics". Ze doet ook performances en maakt video-art. Op die tentoonstelling liep ook haar video “On the Revolutions of the Heavenly Spheres”, naar aanleiding van de Poolse Copernicus die als eerste liet zien hoe het zonnestelsel beter beschreven kon worden. Ook de Boli heeft een plaats in de kosmologische orde van het Bamana-volk van Mali.

Conatus

Ze maakte ook een video-performance in de reeks van Boris Achour:  “An episode of the first season of CONATUS, a series based on the Spinozian philosophical concept.” Haar bijdrage droeg de titel "Possibly Final Ep. by Joanna Malinowska" en bij de eerste beelden is direct duidelijk waarmee ze bezig is: de onmogelijkheid van zelfmoord van Ethica 4/20s kunstzinnig 'weerleggen'.

 

   Possibly Final Ep. by Joanna Malinowska

  

Informatie van hier, hier, hier, hier, een interview door David Coggins, hier, hier en de Conatus-Season 1 series by adsup