Jason Paul Hayward's debuutplaat "Spinoza Gambit"

De titel ‘Spinoza Gambit’ was ik wel eerder tegengekomen, onlangs nog eens toen ik Soundcloud afstruinde en diverse dingen ontdekte. Zo vaak wordt de naam Spinoza ‘zomaar’ gebruikt – niet om aandacht aan te geven. Dat ik nu toch een blog wijd aan het debuutalbum van de Canadese Jason Paul Hayward dat 21 december 2010 uitkwam, komt doordat Michael Goldfarb, wiens voor de BBC Radio3 gemaakte, "God Intoxicated Man - The Life and Times of Benedict Spinoza" ook op Soundclouds te vinden is [cf. dit blog van 19 mei 2016, via welke het te beluisteren is], ook een gesprekje heeft met Jason Paul Hayward over zijn zoektocht naar zin en daarbij o.a. Spinoza ontdekte.

Of je de in Spinoza gevonden inspiratie ook in zijn elektronische muziek hoort is voor mij een vraag – ik hoor het niet. Een half jaar geleden heeft hij alle tien tracks van Spinoza Gambit / Wayward & Upward op twee plekken op Soundcloud gezet [hier en hier]. Ik haal er één dit blog binnen (waarbij opvalt dat hij de aanvankelijke titel, Spinoza Gambit, niet meer gebruikt, alleen de eerdere ondertitel).  

De website www.spinozagambit.com/ wordt niet meer bijgehouden, maar er is nog wel enige informatie te vinden; foto's die speciaal voor die site gemaakt waren zijn daar verdwenen, maar hier bij de fotograaf nog te vinden. Ook hier iets meer over hem.