Inutilis scientia Spinozana [239] Spinoza-citaat van Hotel De Filosoof verwijderd

 

De tekst met het volgende Spinoza-citaat, waarvan ik in dit blog van 17-01-2015 de herkomst reconstrueerde,

Men under the guidance of reason... desire nothing for themselves which they do not also desire for the rest of mankind...

blijkt intussen van die muur verwijderd te zijn, zo laat dr. L.J.M. Loonen mij vanuit Frankrijk weten. Hij had willen reageren op dat of een ander blog, maar daarvan waren de mogelijkheden om te reageren beëindigd. Hij schrijft: 

Dank voor uw bereidwilligheid om mijn reactie alsnog te verwerken. Ik wilde er het volgende van maken: "Hoe hectisch de tijd nog steeds is, blijkt uit het feit dat de Spinozatekst op de kopse kant van huisnummer 2 in de loop van 2015 is verwijderd in het kader van de complete renovatie van Hotel De Filosoof, dat tevens is overgenomen door Sandton Pillows en op 23 januari 2017 heropent.

De opvallende layout van de tekst kun je mooi of lelijk vinden - kwestie van smaak en verder niet zo relevant. Als taalkundige en oud-docent PR weet ik in objectieve zin wel te melden dat het lettertype en de layout er wel degelijk toe doen. In dit geval moet je je inderdaad wat moeite getroosten om de tekst te lezen; indringend lezen, heet dat, maar dat dwingt juist tot meer begrip. Je raakt er niet op uitgekeken, net als op de cijferzegels van Van Krimpen uit 1946. En Paul van Ostaijen heeft met "ingewikkelde" layout in de jaren-'20 zijn naam en faam verworven."

Met vriendlijke groet,

Nard Loonen.

Die muur met dat citaat is heel wat keren gefotografeerd. Geef “Men under the guidance of reason” in en Google-afbeeldingen geeft er een aantal. Ook in het blog van 02-06-2008 zijn enige van die foto’s te vinden. Het zijn dus plaatjes uit inmiddels vervlogen tijden. Met dank aan de heer Loonen die ons met zijn informatie weer bij de tijd brengt. Het is vermoed ik, op een passage in dat laatste blog waarop hij feitelijk reageert. De VVD Stadsdeelwethouder Amsterdam Oud-West, Werner Toonk, meende, zo is daar te lezen: "De tekst zou zijn kracht beter tonen zonder dat getover met het lettertype." Enfin, dat is nu allemaal verleden tijd. 

 

  

         

Het luxe 5-sterren Hyatt Regency Spinoza hotel zal, zo werd onlangs meegedeeld, in maart 2017 openen [cf. blog van 19-12-2014]