Inutilis scientia Spinozana [233] Spinoza in "The Young Pope" door Paus geciteerd

Sinds kort is de 10-delige als film opgezette HBO-tv-serie “The Young Pope” van de met een Oscar gelauwerde regisseur Paolo Sorrentino in Nederland op Videoland te zien (heb ik niet).

Jude Law speelt de jonge Amerikaan Lenny Belardo die als weeskind opgroeide onder de hoede van zuster Mary (Diane Keaton) en die uiteindelijk tot paus wordt gekozen en de naam Pius XIII aanneemt. Naar buiten toe presenteert de jonge nieuwe paus zich als aartsconservatief, maar binnen de muren van het Vaticaan gaat hij flink onorthodox te werk. Zo neemt hij bijvoorbeeld zijn surrogaatmoeder terstond op in het machtscentrum van het Vaticaan - tot afgrijzen uiteraard van machiavellist en topkardinaal Voiello (Silvio Orlando). Het door zijn voorganger ingestelde rookverbod lapt hij aan zijn laars en dat doet hij met wel meer dingen.

 

Volgens Sorrentino is het personage volledig fictief. Stel je voor: een Paus die Spinoza citeert. Dat doet hij in de vierde aflevering.

In Italië is de uitzending vrijdagavond op Sky te zien. Chiara di Clemente geeft na elke uitzending op quotidiano.net de fraaiste quotes, daaronder deze uit de vierde aflevering die in Nederland dus nog moet komen:

 

[Paus Pius XIII (Jude Law) tot Esther (Ludivine Sagnier) in "The Young Pope" van Paolo Sorrentino, de vierde aflevering].
Pius XIII: weet je Esther, Spinoza geeft ons een uitdaging, die het moeilijkste is van allemaal. Hij zei: wie God liefheeft, moet niet verwachten dat op zijn beurt God van hem houdt. Esther: "Ik begrijp niet wat dat betekent." Pius XIII: Ik weet het, maar na verloop van tijd zal je begrijpen."

Er is trouwens méér: als Esther aan het bidden is, wordt Spinoza geciteerd die twijfelt over de betekenis van gebed en die het vragen om een wonder grote onzin vond. [cf. italianbsubsblog.net