Inutilis scientia Spinozana [212] Brouwerij Spinoza komt met het eerste Spinoza witbier

Op 1 maart 2016 werd opgericht de onderneming Brouwerij Spinoza, gevestigd op Tulpenstraat 47 te RIJNSBURG. Zoals de naam al aangeeft is de onderneming actief in de branche Vervaardiging van bier. [Cf.]

Ca. een half uur geleden maakte Slijterij De Hoftuin uit Rijnsburg via een tweet bekend dat het eerste Spinoza witbier van de Brouwerij Spinoza leverbaar is.  

Zoals we weten dronk Spinoza wel eens graag een biertje. Colerus schrijft:

Dan heeft hy eens op een dag zoetemelks-zop met boter gegeten voor 3 stuivers, en een kan bier 1½ stuiver gedronken; dan eens grutte met boter en rozynen 4 stuivers 8 penningen. In een geheele maand vinde ik slegts 2 half-pinten wyn op zyn rekening staan, en schoon hy dikwils van een ander ter tafel genodigt wierd, egter wilde hy liever zyn eigen brood eeten, als de lekkernyen van andere.

Hier dus Iets voor de liefhebbers.

Hebben pakjes sigaretten verplicht de waarschuwing “Roken is dodelijk”, dit bier krijgt al meteen van de brouwer Spinoza’s waarschuwing mee: caute – wees er voorzichtig mee!  

Het logo blijkt uit de facebookpagina. De foto komt van Instagram.

En lees hoe Spinoza een half vat bier ontving
Schuller laat in zijn brief van 14 november 1675 (Br. 70) aan Spinoza weten dat de heer Bresser, uit Kleef teruggekeerd, een grote hoeveelheid bier uit zijn vaderland hierheen heeft gezonden en dat hij hem gesuggereerd heeft een half vat aan Spinoza te schenken - wat Bresser, met de allervriendelijkste groeten aan u, beloofd heeft te zullen doen. In zijn antwoord van 18 november al schrijft Spinoza: “Onze zeer waarde vriend, de heer Bresser, wens ik geluk met zijn aankomst, of liever terugkeer [Adventum sive reditum Domini et amici colendissimi Bresseri gratulor]; voor het beloofde bier dank ik hem zeer en ik zal hem dat ook naar beste vermogen vergelden.” [Br. 71]