Inleiding van Miriam van Reijen over de TTP op internet

Zoals ik op dit weblog eerder al beschreef, verving drs. Miriam van Reijen dr Marin Terpstra tijdens de laatste bijeenkomst over de Tractatus Theologico-Politicus. Zij heeft haar lezing gereed gemaakt voor toezending aan degenen die op deze cursus hadden ingeschreven.

Vandaag ontvingen we in de mailbox haar: Het Theologisch-politiek traktaat en twee politieke items in de 21e eeuw. Inleiding Spinoza studiebijeenkomst TTP (4), IVKO, Amsterdam, 18 april 2009.

Tot mijn vreugde stemde zij ermee in om haar inleiding tevens via de website bij dit weblog verder te verspreiden. Ik heb direct het volgende pdf-bestand op de website geplaatst: http://www.benedictusdespinoza.nl/lit/Van_Reijen_TTP.pdf

 

Mijn vreugde wil ik wel toelichten. Zij blijft én heel dicht bij Spinoza (Jonathan Israel is de enige scholar die zij citeert, verder alleen Spinoza zelf en haar eigen boek) én tegelijk voel je enerzijds hoe zij wel allerlei secundaire literatuur in haar achterhoofd heeft zonder er met veel verwijzingen e.d. een geleerd betoog van te maken (dat al zo gauw over hoofden heen gaat), terwijl zij anderzijds deze, onze tijd in het achterhoofd heeft, waardoor je de relevantie van Spinoza voor ons a.h.w. automatisch met de paplepel binnenkrijgt. Ik vind het een genot om via haar zeer compacte en pregnante samenvatting, de echte  rationele en o zo reële dus nuchtere Spinoza aangereikt te krijgen die dus tegelijk nog steeds uiterst relevant voor onze tijd blijkt te zijn.

Te hopen is dat allerlei mensen die zo makkelijk Spinoza's pleidooi voor vrijheid van menen en spreken en van de vrijheid als het doel van de staat in de mond nemen, eens goed kennis nemen van deze inleiding.