Indirecte goedkeuring van prof. Endre Kiss

Af en toe gebeurt het dat ik al speurend op internet naar zaken van Spinoza een verwijzing naar dit blog tegen kom. Dat is telkens weer verrassend. Maar gisteren had zo’n ontdekking die ik deed een aparte uitwerking op me, zodat ik er een blogje aan wil wijden.

Op 26 april 2010 had ik een blog: “Zou Spinoza model hebben gestaan voor Nietzsche's Zarathustra?”
Daarin verwees ik naar het lange artikel van de Hongaarse filosofie professor Endre Kiss, “Von Spinoza als Vorbild des Zarathustra bis zur Materialisierung der formalen Ethik (Über die relevantesten Inhalte der Nietzsche-Spinoza-Relation)”. En om het beter te kunnen lezen dan met de over het hele brede scherm gespreide kleine letter had ik het in een PDF ondergebracht en geherpubliceerd – iets wat eigenlijk niet zomaar mag.

Sinds een aantal dagen ben ik weer flink aan het lezen over Nietzsche. Gisteren gaf ik in Google weer eens “Nietzsche + Spinoza” in en kreeg vervolgens alweer veel meer hits dan een paar jaar geleden, zodat ik me wel weer eens met een blog over Nietzsche en Spinoza zie komen.

Eén van die hits verraste me: op de website van prof. Endre Kiss zag ik op een pagina waarin hij vele blogs en andere teksten over Nietzsche bijeenbracht, ook mijn blog staan. Alleen had hij mijn vragende titel weer omgezet in zijn bewering: “Spinoza model voor Nietzsches Zarathustra”. Grappig daar ineens te staan te midden van allerlei deskundige artikelen over Nietzsche. Maar het allergrappigst vond ik wel dat ik hiermee in mijn ogen alsnog toestemming kreeg van Kiss voor wat ik gedaan had, doordat hij mijn blog op 6 november 2011 op zijn site had geplaatst. Het is namelijk iets dat hij op grote schaal doet: niet volstaan met het aanbrengen van een link naar een internetpublicatie, maar de gevonden teksten opnieuw publiceren op z’n eigen site.

Endre Kiss (1947) is lid van de Hongaarse Academie van Wetenschappen en Senior Professor at the Department of Modern Philosophy of the Humanities Faculty of the Eötvös Loránd University Budapest, Academic Director of the Organization for Strategic Research, Research Professor at Kodolányi College, Programme Director of the Centre for Postmodern Studies (Budapest-Székesfehérvár) en actief in de Club van Rome.

Zijn website  - de pagina daarin over Nietzsche - foto Endre Kiss van hier