Hoe het 't Spinozisme in reprints vergaat…

Iedereen zal wel ontdekt hebben hoeveel boeken die vrij zijn van copy-rechten worden herdrukt. Ook herdrukken van klassiekers uit het Spinozisme worden door vele uitgeverijen aangeboden. Driemaal waagde ik zo’n boek aan te schaffen en elke keer kreeg ik een onleesbaar resultaat in handen. Ik ben benieuwd of er een bezoeker van dit blog is die het wel lukte om een leesbaar exemplaar in handen te krijgen.

De eerste bestelling deed ik alweer vele jaren geleden: Frederick Pollock’s Spinoza His Life and Philosophy uit 1880.  Het bleek een volkomen miskoop. Het was een OCR-uitgave, waaraan geen enkele correctie meer was gedaan. Voetnoten stonden verspreid door de tekst heen. Het resultaat was niet om aan te zien. Ik heb geprobeerd erin te lezen en de voetnoten hun plaats te geven, maar het was ondoenlijk. In mijn ogen is het echt misdadig bedrog wat hier gebeurt.

Ik besloot dus om nooit emeer en dergelijke koop te doen. Toch deed ik in mei 2015 weer eens een aanschaf, te weten Karl Thomas, Spinoza als Metaphysiker vom Standpuncte der historischen Kritik, uit 1840. Ik had in 2014 enige blogs aan hem gewijd, delen van het boek op een tablet gelezen en was wel geïnteresseerd geraakt in zijn aanpak: hij las de Ethica vanuit de TIE. Van dit boek werd door Kessinger Legacy Reprints gezegd dat het geen OCR-reprint was, maar een fotografische herdruk van een bestaand boek. Dat gaf vertrouwen, maar toen ik het boek ontving, bleek de bladzijde iets verkleind te zijn waardoor de enigszins gevlekte drukletters zo ineengekrompen waren dat ze je tot een soort scheelkijken dwongen. Kortom, weer een miskoop die onleesbaar was.

Onlangs probeerde ik het weer met Spinoza and Religion van Elmer Ellsworth Powell, een boek uit 1906. De uitgever van “Forgotten Books” beloofde een zorgvuldige herdruk en toen ik het in huis kreeg was ik tevreden over de bladspiegel – zag wel dat op de linker pagina’s de blz.-nummers ontbraken. Ik begon te lezen en genoot van Powells stijl en duidelijke deskundigheid. Maar al snel bleek dat er regels misten: niet alleen de blz.-nummers ontbraken maar van alle linker pagina’s ontbraken wel 2 tot 5 regels. Kortom, weer had ik een misdruk in handen.

Kan het ook anders? Heeft iemand een betrouwbare uitgever van reprints ontdekt?

Reacties

Stan,
Ik heb uitstekende reprints van:
- Frederick Pollock - Spinoza, his life and philosophy - uitg. Elibron Classics.
- John Caird- Spinoza - uitg. idem
- Harold H. Joachim - A Study of the ethics of Spinoza - uitg. Kessinger
Alle drie de boeken zijn indertijd (alweer een aantal jaren geleden) gekocht bij Amazon USA. Wellicht vormt Amazon een zekere mate van garantie tegen de onleesbaarheid van reprints van goede boeken.

Dank voor je informatie, Adrie.
Ik bestel altijd bij Bookdepository dat een scherpe prijs heeft én gratis verzend. Ik heb o ver m'n laatste aanwinst een klacht ingediend en laten weten dat ik het terug wilde sturen. Kreeg bijna per omgaand dit antwoord:
Hi So sorry about the damage. I've ordered a replacement copy for you. This will be dispatched shortly. Please allow a few days for the items to ship and then 4-8 working days for delivery. You don’t have to worry about returning the damaged copy. Kind Regards...
Nu maar hopen dat het vervangende exemplaar het euvel niet heeft.
Joachim staat ook op m'n lijstje en Pollock wil ik opnieuw proberen. Zien hoe het vervolg bij Bookdepository uitpakt.