Hoe een mogelijk aardig idee over Spinoza en technologie werd gemold

Op zondag 30 maart 2014 werd aan de School of Humanities and Social Science at The American University in Cairo [AUC] een lezing gegeven over "Spinoza, the Mind/Body, and Technology". De lezing werd gegeven door de associate professor of philosophy en dean van de opleiding, Nathaniel Bowditch.

 

Als je ziet hoeveel werk er aan besteed werd: een affiche; een dag later stond er een korte impressie en een kort interview door Salma Rizk met de spreker op soundcloud; nog een dag later, op 1 april, werd op Picasaweb een foto-impressie geplaatst van foto's genomen door Hanan Khayal en Salma Rizk. En gisteren verscheen een video van het gebeuren op Youtube (ik haal het niet binnen, u ziet het daar wel). Als je ziet dat voor deze bijeenkomst ook nog gold: "This Event is open to the public," voel je plaatsvervangende schaamte als je ziet hoe de spreker z'n verhaal heeft opgezet en vooral afraffelt. Jammer, en dat terwijl er naar mijn indruk best een aardig idee aan ten grondslag lag.

 

Reacties

Is inderdaad een erg oppervlakkige lezing. Ambitie lijkt niet meer te zijn dan een inleiding te geven tot Spinoza. Jij ziet er een aardig idee in Stan: hoezo? Welk verband zie jij tussen Spinoza en technologie?

Maar wat een slechte, te vlug afgeraffelde inleiding tot Spinoza. Ik hoorde hem spreken over technische hulpmiddelen als uitbreiding van ons lichaam en dat is een gedachte waarmee je Spinoza in verband kunt brengen; zie wat hij schreef over gereedschap (zie mijn blogs over wat Spinoza schreef over hamer, bijl en ladder). Daar associeerde ik het mee en dat zou je verder kunnen uitwerken.