Het raadsel Spinoza van Irvin D. Yalom komt dichterbij

Op 10 januari 2011 had ik het blog: Binnenkort verschijnt Irvin D. Yalom's The Spinoza Problem. A Novel. Daarin kon ik ook melden dat de Nederlandse titel zou gaan luiden: Het raadsel Spinoza.

De cover, alsmede iets meer informatie, is intussen hier en daar al te vinden. In de aanbiedingsfolder van uitgeverij Balans was sprake van verschijning in het najaar van 2011, maar het wordt blijkbaar (14) februari 2012.

ISBN (10) 9460033741
ISBN (13) 9789460033742
€ 19,95

Het gaat om een “roman waarin de Amerikaanse romancier en psychiater een antwoord zoekt op de vragen wat Spinoza als mens en als filosoof heeft bewogen en wat de nazi’s die zijn bibliotheek leegroofden maar zijn boeken niet verbrandden, zo in hem fascineerde.”

Flaptekst

Wie was Spinoza? Wie was deze moedige zeventiende-eeuwse figuur, deze geniale filosoof die met zijn geschriften de wereld veranderde, maar op zijn 25ste in de ban werd gedaan door de hele joodse gemeenschap van Amsterdam, inclusief zijn eigen familie? Hoe zag zijn innerlijk leven eruit? En: wat was twee eeuwen later precies de fascinatie van de nazi’s met Spinoza? Waarom roofden ze zijn bibliotheek leeg, maar verbrandden ze zijn boeken niet? Deze vragen hielden de psychiater en romancier Irvin D. Yalom een half leven bezig. In zijn briljante nieuwe roman, Het raadsel Spinoza, maakt hij niet alleen de filosoof tot mens, maar onthult hij ook de ware toedracht rond het ‘Spinozaprobleem’ van de nazi’s.

‘Ik koester al heel lang een grote fascinatie voor Spinoza, en wilde al jaren over hem schrijven. Maar van wat hem bewoog is maar weinig bekend. Hij hield zijn eigen persoon totaal buiten zijn geschriften. Hoe schrijf je een boek over iemand die zo’n teruggetrokken leven leidde? Jarenlang kon ik geen kant op, omdat ik eenvoudig geen verhaal kon vinden, iets waar een roman nu eenmaal niet zonder kan. Totdat daar dankzij een bezoek aan Nederland verandering in kwam. Kort na mijn bezoek aan het Spinoza-museum in Rijnsburg begon ik te schrijven.’ - Irvin D. Yalom