Het Klokhuis: morgen Christiaan Huygens over vier weken Spinoza

Het jeugdtelevisieprogramma Het Klokhuis is bezig, samen met het Nationaal Historisch Museum (dat alleen nog als website bestaat) om van de vijftig vensters van de Canon van Nederland wekelijkse afleveringen van telkens een kwartier te maken. De reeks begon in oktober 2011 – aan bod kwamen: Floris V, Hugo de Groot, Rembrandt, Napoleon, De Stijl, Aletta Jacobs, veelkleurig Nederland, Vincent van Gogh, kinderarbeid.

Morgen, donderdag 19 januari 2012 is de uitzending over Christiaan Huygens – over vier weken, donderdag 9 februari volgt die over Spinoza. De Vereniging Het Spinozahuis verleende uiteraard haar medewerking. De Spinoza-uitzending is gedeeltelijk opgenomen in en bij het Spinozahuis in Rijnsburg.  

"Het Klokhuis maakt geschiedenis" van 18:25 - 18:40 op Nederland 3.

Bij elke uitzending wordt een vensterplaat gemaakt waaraan door diverse kunstenaars en vormgevers wordt gewerkt.

Voorbeeld: vensterplaat De Stijl

             

http://entoen.nu/

http://www.hetklokhuis.nl/ 

http://www.innl.nl/ 

                                             *****

Over de Spinoza-uitzending op 9 februari alvast het volgende:

Presentator Lisa gaat samen met filosoof Bas Haring en een groepje kinderen filosoferen. Ze komt erachter wie Spinoza is, wat zijn ideeën zijn en waarom zijn boeken werden verboden. Welke ideeën heeft Spinoza? En wat is filosofie eigenlijk?

 

Spinoza is de beroemdste filosoof uit onze geschiedenis. Hij vraagt zich van alles af en is bekend geworden om zijn gedachtes. De boeken met zijn ideeën worden nu nog gelezen en dat terwijl Spinoza ze vierhonderd jaar geleden al geschreven heeft! Maar als hij leeft, denkt bijna niemand zoals hij. Zijn ideeën zijn zo nieuw en anders, dat hij zijn gedachten in het geheim onder een schuilnaam op moet schrijven. Spinoza’s boeken zijn verboden. In zijn tijd kon je namelijk niet altijd zeggen wat je dacht, of schrijven wat je van iets vond. [Van hier]