[Hersteld] 'Sporen van Spinoza' in de ramsj

Verdwenen bericht gevonden in Google's cachegeheugen - toch ook maar hier bewaren.

'Sporen van Spinoza' in de ramsj

Onlangs, in mijn blog over de tentoonstelling over Caspar David Friedrich, citeerde ik uit het boekje Sporen van de toekomst.

 

Inmiddels ontdekte ik dat de uitgever dit boekje in de ramsj heeft gedaan [zie hier]. Het is aldaar à €7,30 (excl. verzendkosten) te bestellen. Het is uit 1993 en uiteraard nog steeds 'de moeite waard'. Ik geef dat hier graag even door aan in Spinoza geïnteresseerden .

Het boekje bevat na een ten geleide, bestaande uit een biografische schets en een beschouwing, teksten van

° Etienne Kuypers: een confrontatie van Spinoza met Wittgenstein in epistemologisch opzicht, onder het motto: filosoferen als ethische bezinning. (Aan diens wat moeizame schrijfstijl is te merken dat het Ten geleide vooral door Van Bunge geschreven of geredigeerd zal zijn).

° Piet Steenbakker: De meetkundige betoogtrant: schil of kern?

° Wiep van Bunge over Spinoza's atheïsme (aan dit artikel hoeft echt niets herschreven te worden ondanks alle boeken van en n.a.v. Richard Dawkins The God Delusion en de commotie rond de atheïstische domine Klaas Hendrikse. Het voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen "atheïstisch in God geloven" (Sölle) wordt er in vermeld).

° Hans Blom: Spinoza's politieke en morfaalfilosofie

° Tom Tak: Een nieuw romantisch vormingsideaal onder invloed van Spinoza's 'God in de natuur'. (Deze typering en het tweemaal voorkomen van 'naturans naturata' en nog enige passages doen je afvragen of te schijver, behalve uit hoe de Duitse Romantiek ermee omging, zelf wel voldoende van 'Spinoza's ideeëngoed' heeft meegekregen).