[Hersteld] Spinoza als merk. Is Spinoza bibliotheek niet beter dan Centrale Bibliotheek?

Nog een door blogse.nl gewist blog bij Google teruggevonden.

Spinoza als merk. Is Spinoza bibliotheek niet beter dan Centrale Bibliotheek?

Vorige week woensdag 6 augustus had AD Haagsche Courant een bespreking van het boekje 'Filosoof van de Vrede. De Haagse Spinoza' dat in opdracht van de gemeente Den Haag werd geschreven door Spinozakenner Wiep van Bunge.

Mijn bespreking op dit weblog opende ik met de zin: "De gemeente Den Haag heeft de gemeente Amsterdam een kleine hak gezet."

Het AD-artikel heeft als titel: "Is Spinoza van Den Haag of toch van Amsterdam?"

Op de voorpagina wordt geconstateerd: "Spinoza begint een merk te worden - voor Den Haag."

Kortom, nu Amsterdam weer. Ik ben zeer benieuwd waarmee de Amsterdammers tenslotte gaan komen om 'hun' Spinoza als merk aan hun stad te binden.

Dat zal nog niet zo eenvoudig zijn. Een tip.

De Centrale Bibliotheek van de Openbare Bibliotheken Amsterdam had nooit een naam en heeft nog altijd geen naam. Ik zou zeggen: noem die centrale vestiging in dat opvallende gebouw nog dit jaar Spinoza Bibliotheek. Bijvoorbeeld straks bij de opening op 6 september van de Spinoza-tentoonstelling. Of, als dat zo snel niet gaat, in de sluitingsmaand van Amsterdam Wereldboekenstad ergens vóór de slotmanifestatie op 22 april 2009.

                                          even gephotoshopt - groter

Dat zou voor nog weer meer mensen aanleiding kunnen zijn om meer te willen weten: Spinoza - wie was dat?

 

Reacties

Ik was op 6 september aanwezig bij de opening van de tentoonstelling over spinoza in de nieuwe amsterdamse bibliotheek.
Wethouder Carolien Gehrels heeft in haar toespraak gemeld dat de bibliotheek vanaf dat moment Spinoza Bibliotheek gaat heten.
Een goed voorstel. Vreemd is echter dat er geen enkele ruchtbaarheid aan is gegeven. Er was geen pers uitgenodigd, er is geen persbericht uitgegaan, de kranten en de media hebben er in het geheel geen aandacht aan besteed. Dat is uitermate eigenaardig, en wat mij betreft een gemiste kans. Vanuit de plaatselijke politiek waren, naast wethouder Gehrels, Hans Bakker, SP raadslid en Judith Sargentini Groenlinks fractievoorzitter, aanwezig. Ik zal hen vragen wat zij van het Amsterdamse PR beleid vinden.