[Hersteld] Friedrich Schiller (1759-1805) - Spinoza

Teruggehaald uit het cachegeheugen van Google, nadat blogse.nl alle blogs van 2½ maand gewist had.

Friedrich Schiller (1759-1805) - Spinoza

In aanvulling op het eerdere blog dat ik over Friedrich Schillers Das verschleierte Bild zu Sais (1795) schreef, deze keer over zijn gedicht uit 1782 dat de titel Spinoza draagt.

Schiller als regimentsarts 1781/1782, geschilderd door Philipp Friedrich Hetsch

Schiller als regimentsarts 1781/1782, geschilderd door Philipp Friedrich Hetsch

Nadat Friedrich Schiller in het voorjaar van 1781 uit zijn kazerne, waar hij als regimentsarts diende, weggevlucht was, en het hem gelukt was in Mannheim op 13 januari 1782 voor de eerste keer Die Räuber opgevoerd te krijgen, verscheen bij Metzler-Verlag in Stuttgart de Anthologie auf das Jahr 1782. De uitgever werd niet genoemd en ook werd een gefingeerde drukplaats genoemd: Tobolsko. De uitgave bevatte 83 gedichten, waarvan 48 van de hand van Schiller - de rest was afkomstig van zijn Stuttgartse vriendenkring. De belangrijkste zijn Schillers getormenteerde, sensuele odes, geadresseerd aan ene ‘Laura’, waarvoor de hospita bij wie hij woonde model stond.

In een eigen recensie over de bundel oordeelde Schiller: „Überspannt sind sie alle und verraten eine allzu unbändige Imagination; hie und da bemerke ich auch eine schlüpfrige sinnliche Stelle, im platonischen Schwulst verschleiert. Sehr oft ist der Witz gezwungen und ungeheuer. Im Ganzen sind fast alle Gedichte zu lang und der Kern des Gedankens wird von langweiligen Verzierungen überladen und erstickt.Niet te lang en zeker van zijn hand is het gedicht getiteld Spinoza.

A n t h o l o g i e
a u f   d a s   J a h r   1 7 8 2 _________________________________________

[41]       Spinoza.
      _________

Hier ligt ein Eichbaum umgerissen,
Sein Wipfel thät die Wolken küssen,
      Er ligt am Grund – warum?
Die Bauren hatten, hör ich reden,
Sein schönes Holz zum Bau'n vonnöthen,
      Und rissen ihn deßwegen um.

O.

 

Gedicht van de Bibliotheca Augustana

Wim Klever, die dit gedicht ook had in zijn artikel 'Spinoza in Poetry' [in Studio Spinozana Vol. 5 1989], proeft er een aanduiding in van een verondersteld conflict tussen Spinoza's theoretische rede en 's mensen practische behoeften. 
Iemand van het kaliber Spinoza, die tot in de wolken boven het maaiveld uitsteekt, 'verdient het' om weggemaaid te worden.

Verder informatie van Wiki Engels, Wiki Duits, Anthologie auf das Jahr 1782 op WikiSource en info van een tentoonstelling hier

        Bild:Anthologie.png