Henk Nieland componeerde Opera 'Spinoza & Rembrandt'

Merkwaardig hoe je soms dingen vindt. Dagelijks speur ik met Google internet af naar Spinozana. Hoe is het dan mogelijk dat ik dit niet eerder tegenkwam?

Op de geboortedag van Spinoza werd vorig jaar in het Spinoza Huis in Boedapest bij gelegenheid van haar tienjarig bestaan de opera opgevoerd ‘Spinoza & Rembrandt’ gecomponeerd door de al jaren deels in Hongarije wonende Nederlandse theoretische fysicus en componist Henk Nieland.

Daar kwam ik achter via het inbrengen in Google van Sabine Funke + Spinoza. Dat bracht een hit naar dit feit terwijl Sabine Funke er niets mee van doen heeft, maar haar voor- en achternaam wel voorkwamen in het bericht over "Nederlandse Cultuur in Hongarije" van de Nederlandse ambassade aldaar. [Cf.] "The Spinoza House in Budapest has been a unique cultural venue for a decade now, offering a great variety of programmes ranging from literature to music, cabaret and theatre," zo deelde de ambassade mee. "Now an opera is dedicated to Spinoza and Rembrandt, composed by Henk Nieland. The piece investigates the dilemmas and conflicts of the two 17th–century geniuses, who lived in the same square in Amsterdam."

         [Hier meer info over het Spinoza Huis in het Nederlands]

Dat Henk Nieland theoretische fysicus en componist is vond ik in een bericht uit Trouw uit 2000, waarin te lezen is dat hij werkte bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam, maar toen al sinds een jaar of tien gedeelten van een jaar in Hongarije woonde, een flat in Boedapest heeft en een groot deel van de zomer doorbrengt in zijn huis in het dorpje Ipolydamasd. En dat hij getrouwd is met een Hongaarse vrouw, een journaliste die hem introduceerde in Hongaarse artistieke en intellectuele kringen. Zo werd hij gevraagd om composities te maken op Hongaarse gedichten. [Website Henk Nieland] 

 

De Nederlandse ambassade sponsorde zijn concerten waardoor Nieland bekendheid kreeg als componist. Hij werkte tien jaar geleden, ten tijde van dat stukje in Trouw, aan een opera over Mata Hari, die op 30 mei 2003 z'n première beleefde ter gelegenheid van de opening van het Spinoza Huis. Kortom, Henk Nieland heeft een stevige verhouding met het Spinoza Haz.

Een impressie van de opera Spinoza & Rembrandt, zoals uitgevoerd op 24 november 2013, is op Youtube geplaatst [hier desgewenst een betere versie]


         Spinoza a filozófus:                                  Rembrandt a festõ:
      DERZSI GYÖRGY tenor                          HÁBETLER ANDRÁS bariton

 

Spinoza & Rembrandt
Játékos opera a SPINOZÁBAN

Szereplõk:
Rembrandt a festõ: HÁBETLER ANDRÁS bariton
Spinoza a filozófus: DERZSI GYÖRGY tenor
Hendrickje a cselédlány: HERCZENIK ANNA szoprán
A zongoránál: CSER ÁDÁM

Zenei vezetõ: NEUMARK ZOLTÁN
Szövegkönyv&songs: ANN SILBERBERG - SÁNDOR ANNA
Zene: HENK NIELAND
Jelmez: VERÉB IDA
Fény-technika: CSORBA MÁTYÁS
Díszlettervezõ-rendezõ: CZEIZEL GÁBOR

Producer: SÁNDOR ANNA

 

 
      Spinoza-medaillon aan het Spinoza Haz/Huis in Boedapest

 

Reacties

Fantastische operamet schitterende enscenering en geweldige stemmen. Heb ontzettend genoten. Wat zou ik graag ook de taal hebben kunnen verstaan, maar zonder dat was het ook een waar genoegen dit schouwspel te beleven.