Handout "Van den Enden, the political mentor of Spinoza"

Op verzoek van Wim Klever plaats ik hier de handout van de lezing die hij op 24 april 2014 hield aan de Complutense universiteit in  Madrid over "Van den Enden, the political mentor of Spinoza."

Ikzelf vind zulke korte 'statements' weinigzeggend en alleen te volgen voor degenen die de lecture bijwoonden; daar is het ook voor bedoeld. Maar misschien maakt het iemand nieuwsgierig om hem voor zo'n lezing hier uit te nodigen. U kunt Klever bereiken via klever @ casema . nl (spaties verwijderen)

Reacties

Wellicht is dit ook een opportuun moment voor een oproep gericht aan een aantal bekwame onderzoekers als Leeuwenborg, Wielema, Weststeyn, om nu eens voorbereidingen te treffen voor een omvattende biografie van de allergrootste filosoof, naast Spinoza dan, die onze vaderlandse (Nederlandstalige) bodem heeft gekend.

Wim, ik vond onderstaande paragraaf in De Standaard van 11 april, als onderdeel van een bespreking van het boek "De naakte perenboom". Za je plezier doen.
"Rotthier breekt een lans voor de verlopen jezuïet en leermeester van de jonge Spinoza, de uitgeweken Antwerpenaar Franciscus van den Enden, die na een samenzwering tegen Lodewijk XIV aan zijn einde zal komen, opgehangen bij de Bastille. Van den Enden leerde Spinoza Latijn en beïnvloedde zijn denken over politiek. Rotthier vindt dat Antwerpen Van den Enden een standbeeld verschuldigd is en ik vind dat ook."

Ja, Mark, daar hebben we het over gehad toen Rothier mij hier bij nij thuis interviewde. Hoe meer ik mij in zijn VPS verdiep, deste meer raak ik van zijn geweldige grootheid overtuigd. Een standbeeld is wel het minste wat hem toekomt. Dringender is een wetenschappelijke tweetalige uitgave (oud Nederlands en engels) van zijn geschriften ( plus commentaar) e ook een grote.biografie ( want er is veel over zijn rijke en gevarieerde leven te vertellen. Bovendien is hij een geniale figuur.

Van den Enden vond de ruwe diamant,Spinoza sleep hem tot briljant.