Goedkope Engelse herdrukken van werk van Spinoza

Onlangs, op 9 januari 2012, had ik een blog over komende Spinoza Dictionaries. Daarna ontdekte ik dat de Spinoza Dictionary door Dagobert D. Runes samengesteld en in 1951 uitgegeven weer in een goedkope herdruk op de markt is gebracht door de Philosophical  Library, New York. Ik werd er nieuwsgierig naar, zeker toen ik zag dat het voor slechts €13,70 verkrijgbaar was bij bookdepository.com.

De geboden teksten zijn, in de Elwes-vertalingen, van Spinoza zelf, uit de Ethica, brieven en andere werken. Alleen de ordening is van de samensteller. In plaats van dat je vanuit de tekst naar de index zoekt, heeft Runes a.h.w. de moeite genomen om een keuze te maken uit de index en de bijbehorende tekst geboden, waardoor een woordenboek als het ware van Spinoza zelf ontstond. Best een aardige aanpak om bij de hand te hebben en er af en toe in te lezen of om er eens een term in op te zoeken.

 

 

Ook How to Improve Your Mind [With notes by Dagobert D. Runes uit 1956] is bij de Philosophical  Library te krijgen.

 

Maar waarom ik dit blog vooral maak is vanwege mijn ontdekking dat deze Philosophical  Library ook een goedkopen herdruk aanbiedt van de eerste Engelse vertaling uit 1998 van Spinoza’s The Principles of Cartesian Philosophy and Metaphysical Thoughts. Followed by Lodewijk Meyer’s Inaugural Dissertation on matter (1660) - translated by Samuel Shirley, with Introduction and notes by Steven Barbone & Lee Rize;
oorspronkelijk gepubliceerd door Hackett Publishing Company, Inc., Indianapolis/Cambridge, 1998, waarvan de paperback nog verkrijgbaar is en dan ook deze reprint voor slechts €10,84.

       

Aardige cover trouwens: Spinoza staat er wat fronsend, misschien spottend naar te kijken... [om dat goed te zien breng ik 'm groot].

Ik denk wel dat ik dit boek ga aanschaffen. Ik verwacht ook dat de Ver. Het Spinozahuis ooit een cursus over dit boek van Spinoza zal aanbieden. Dan is zo’n extra uitgave daarbij best handig te gebruiken (en zo’n cursus kan weer een aardige stimulans zijn óm je er gedegen in te verdiepen).

En waar vind je verder nog Lodewijk Meyer’s Dissertatie uit 1660 over de materie en haar eigenschappen?