Giuseppe Rensi (1871-1941) schreef veel o.a. over Spinoza

Deze Italiaanse filosoof en jurist was een genaturaliseerde Zwitser. Hij bezette de leerstoel voor moraalfilosofie aan de Universiteit van Genua.
Hij verzette zich tegen het fascisme.
Schreef veel, zowel filosofie als poëzie.
De Italiaanse wikipedia is behoorlijk uitgebreid en heeft een lange lijst publicaties. Daaronder

Spinoza, Formiggini, Roma 1929. Ampliato (ed. postuma) Bocca, Torino 1941. Ristampato a cura di A. Montano, Guerrini, Milano 1999. Riedito in una edizione comprendente entrambe le versioni del 1929 e del 1941, con un saggio di Roberto Evangelista, Edizioni Immanenza, Napoli, 2014, ISBN 9788898926190

Ten tijde dat hij Spinoza schreef had Rensi het idealisme van Croce en Gentile fundamenteel afgewezen en was hij een meer materialistisch positivisme richting ingeslagen. Het pantheïsme van Spinoza beoordeelde hij zoals christelijke theologen hem atheïsme verwijten daar hij de monotheïstische God had afgewezen.
Rensi streefde een synthese na van realisme en scepticisme, want de laatste houding zou de enige ware en nuttige manier zijn om de wereld te benaderen en enige mogelijke waarheid te bereiken. Het was ook de piektijd van het rensiaanse nihilisme, omdat de dood het enige is wat zeker is, en het "niets" een waarheid zou bezitten. [Lees ik in die wikipedia]

Je vraagt je af wat voor Spinoza daar uit te voorschijn zou komen.
Maar blijkbaar is zijn boekje nog van waarde, want het werd dit jaar in een Franse vertaling van Marie-José Tramuta bij Editions Allia, Paris, 2014, als e-book uitgegeven [cf.]. De vertaalster schreef ook een inleiding.

"Avec une grande clarté, Giuseppe Rensi expose les concepts et théories qui ont émaillé l'œuvre de Spinoza," aldus de Franse uitgever. 

 

 

Bij dezelfde uitgever Alia was in 1996 al uitgegeven: Philosophie de l'absurde, samen met Rensi's Le scepticisme

 

Bij Quodlibet is zijn in 1939 geschreven Autobiografia intellettuale. La mia filosofia. Testamento filosofico in 2013 als ebook heruitgegeven

 

Over hem verscheen:

Pasquale Serra, Giuseppe Rensi. La rivolta contro il reale. Città Aperta Edizioni, Enna 2006, pp. 311 [cf. recensie]

Aanvulling 16 oktober 2014

Op 12 oktober 2014 verscheen een positieve bespreking door Marc Escola van Rensi's Spinoza-boekje. [Cf.]

Aanvulling 22 december 2015

De Società Filosofica Italiana zette een studie over l’analisi rensiana del pensiero di Spinoza online. Cf html & PDF van Daniele Fulvi, "Lo Spinoza di Giuseppe Rensi: una (ri)lettura"

 

Reacties

Info toegevoegd.