Enlightenment Contested als cadeautje van de paashaas

Onlangs heeft korte tijd op sribd.com het boek van Steven B. Smith, Spinoza’s Book of Life, Freedom and Redemption in the Ethics gereed gestaan om te downloaden, maar na enkele dagen was het er weer weggehaald en krijgt men te lezen: “This content was removed at the request of L. Klein”. Kennelijk was het daar dus illegaal heen geüpload.

Sinds vandaag (of misschien gisteren) staat daar gratis te downloaden het boek van Jonathan Israel, Enlightenment Contested. Philosophy, Modernity and the Emancipation of Man 1670-1752. Geen scans, maar kennelijk een origineel bestand dat bij de uitgever zelf of de auteur vandaan komt. Misschien staat het daar dan dus legaal? Je kunt dat nergens aan zien.

Het is een pil van 1009 pagina’s die je uiteraard niet aan het beeldscherm gaat zitten lezen - het boek is trouwens als paperback voor minder dan €30 in de boekwinkel te koop – maar voor degenen die digitaal willen zoeken of tekstdelen willen citeren is het uiteraard erg handig om tevens over het boek in digitale vorm te beschikken en delen makkelijk te kunnen kopiëren. Dus u, bezoeker van dit weblog, kunt uw slag slaan en Enlightenment Contested binnenhalen, waarvoor hier de url.

Nu ik toch weer tips aan het doorgeven ben (ik hoop dat u mij ook tipt als u iets nuttigs tegenkomt!) geef ik meteen door dat op diezelfde site ook het boek Expressionism in Philosophy: Spinoza by Deleuze as translated by Marin Joughin staat. Dit boek is duidelijk door iemand gescand, want er staan nog (nota ballpoint-)strepen in, maar meestal naast de tekst. Zie hier.

Het artikel over Spinoza in NRC Handelsblad Magazine van nov 2007 bij gelegenheid van de viering van de 375e geboortedag van Sopinoza is daar ook te vinden (in overigens niet zulke goede scans).

Ook het hoofdstuk van JONATHAN BENNETT, Spinoza's metaphysics in the Cambridge Companion to Spinoza staat er gescand.

 

Reacties

Dank voor de tip. Ben ook lid geworden. Het boek van Israel heb ik al gelezen en staat in mijn boekenkast te pronken -net als zijn eerdere werken, radicale verlichting en de republiek. Neem wel de gebonden uitgave. Het is een geweldig erudiet en spannend boek!! Balsem voor mijn ziel.

Gr,

Rene