Een soort Spinozistisch credo?

Van 10 – 12 juli 2015 werd aan de Liverpool Hope University, UK, een conferentie gehouden over “Political Theology—The Liberation of the Postsecular?” [Cf. & PDF-flyer]

De Zweedse Petra Carlsson schreef twee dagen geleden [cf.] over haar ervaringen, vatte samen wat verschillende keynote speakers zoal brachten, maar mij gaat hen om het volgende. De plenaire bijeenkomst, zo schrijft ze, begon met een humoristische zelfreflectie van een Spinoza-fan van de Liverpool Hope University. Hij beschreef hoe zijn kinderen op een dag niet met hem mee wilden naar de kerk, toen ze beseften dat hij niet in alle onderdelen van het Credo geloofde. Ze weigerden gewoon om de auto op de parkeerplaats bij de kerk te verlaten, ze wilden geen deel van zijn hypocrisie uitmaken: "Dus wat geloof je nou, vader?" vroegen ze boos. Hij ging naar huis en schreef de volgende geloofsbekentenis:

 

Ik had er graag bij willen vermelden, wie de maker van deze tekst is, maar het programma kan ik nergens op internet achterhalen. De enige aanwijzing, “een Spinoza-fan van Liverpool Hope University,” is iets te weinig.

De organisatoren namens die universiteit, dr. Steven Shakespeare en dr. Duane Williams, kunnen het haast niet geweest zijn, hun publicatielijst laat niets over Spinoza zien.

De enige die in aanmerking zou kunnen komen is Alex Guilherme, [MA (Edin), MLitt (St Andrews), PhD (Durham), is Lecturer in Education at Liverpool Hope University. He has published extensively on the topic of dialogical education as a tool for reconciliation between communities in conflict. He has also published material in the fields of philosophy and theology in connection to Spinoza, Fichte and Schelling, and translated a number of works by Leonardo Boff, the Brazilian philosopher and theologian, one of the founders of Liberation Theology. Cf., cf. en cf.  en cf. ]. Maar zeker kan ik niet zijn.

                                        * * *  

Dat ie van God de attributen (of misschien wel alle modi) van de substantie maakt - theologen kunnen met Spinoza blijkbaar alle kanten op, en zelfs de boel omdraaien. Wellicht typisch moderne politieke theologie.