Dit waren de laatste blogs (voorlopig / voor 'n tijdje)

De drie blogs van vandaag waren - voorlopig, vooralsnog - de laatste blogs. In ieder geval waarschijnlijk voor de rest van dit jaar. Er moet even een pauze vallen. Ik ga ervan uit dat er ooit weer een moment komt waarop ik de draad weer zal opnemen, waarna er dus weer een blog zal zijn dat dagelijks feiten, nieuwtjes en ideeën betreffende Spinoza in omloop brengt.

                          

Beluister hier desgewenst in de tussentijd af en toe het schitterende door Anonymous 4 gezongen 14e eeuwse Engelse kerstlied "Ecce quod natura..."
De eerste regel van het refrein is buitengewoon en heerlijk onspinozistisch, net als de rest trouwens:
Ecce quod natura mutat sua jura,
[Zie hoe de natuur zijn wetten verandert]
Virgo parit pura Dei Filium.
[Een zuivere maagd baarde Gods Zoon.]

Het kan allemaal niet en tóch: hoe prachtig! 

Na een onafgebroken periode van 111 maanden achtereen bloggen over Spinoza, Spinozisme en Spinozana, komt er even een stop. Ik heb uiteraard mijn redenen, maar daar ga ik niet op in. Trouwens we zijn ons wel bewust van onze verlangens, maar niet van alle oorzaken die eraan ten grondslag liggen. Dus naast mijn bewuste redenen, zijn er wellicht ook die sluimeren of mij onbewust zijn.

Voor wie méér wil weten over de aangeboden carol:

"Ecce quod natura" staat op de CD van de groep van vier Amerikaanse zangeressen, Anonymous 4: "On Yoolis Night. Medieval carols & motets" door  Harmonia Mundi in 1993 uitgebracht [cf. op hun website]. Ik kocht hem in dat jaar, was weg van hun pure zangstijl en geniet er sindsdien elk jaar weer van.