De YouTube Spinoza

Een fascinerend fenomeen is dat van video-discussies die in Amerika met behulp van YouTube gevoerd worden. Al vaker heb ik delen van die - soms min of meer filosofische - discussies gevolgd, maar stopte daarmee weer, daar het je veel te veel tijd kan kosten. In Amerika zei ik - het fenomeen ben ik hier nog niet tegengekomen, terwijl we over precies dezelfde faciliteiten beschikken. 

Ik heb dit weekend getwijfeld of ik het wel zou doen, maar besloot vandaag voor één keer dit fenomeen in een blog mee te nemen. Vooral ook daar ik één jongeman ga voorstellen, een zeer zelfverzekerde denker, die op een of andere manier mij een indruk geeft van hoe Spinoza zich in deze tijd net zo zou kunnen hebben gedragen.

Het begint met de video Atheism or Impersonal God? (for Spinoza) op 9 oktober 2009 van Corey Anton, Associate Professor of Communication Studies at Grand Valley State University. Hij heeft al heel wat videopraatjes op YouTube gebracht - ook over Spinoza.

Op dezelfde dag volgden drie video-reacties die ik misschien niet in dezelfde volgorde hieronder zet.

De video-reactie op 9 oktober 2009 van jonge Meursault Batemen.

Dan de reactie van ene Aliman over 3 fallacies about the question, "Does God Exist?" Die minder makkelijk uit zichzelf praat en vastzit aan een boek.

Dan de reactie op dezelfde dag van ene Matthew *) van “ThouArtThat”. Begonnen op 10 november 2007, heeft hij al 675 uploads van soms behoorlijk filosofische praatjes. Hij heeft al een heel netwerk van geïnteresseerden om zich heen opgebouwd. Zijn reactie op Corey Anton van 9 oktober 2009  is bijvoorbeeld nu, 2 dagen later, al 525 keer bekeken!
Jammer genoeg begint hij wat slordiger te praten of is z´n microfoontje minder goed. Maar ik heb maanden terug zeer fascinerende video´s van hem gezien.
*) Matthew Segall (gaf hij later als zijn volledige naam)

Dan het antwoord van 10 oktober 2009 van Corey Anton. `This is response to an earlier video regarding atheism and the possibility divinity already within the mystery of self-relation. The self-aware cosmos is the place where divinity, life eternal, makes itself explicitly known.`

Tenslotte, los van de vorige ´discussie´ de video GodTube van Matthew  van “ThouArtThat” die tot heden al 757 is bekeken. Als u een idee wilt hebben van hoe Spinoza er op jonge leetijd uitzag en zelfbewust naar anderen toe gefilosofeerd moet hebben - zie hier...