Bookface van Emile Jaensch met Spinoza

Emile Jaensch bezocht een dag of tien geleden het Spinozamuseum  in Rijnsburg en maakte er deze fraaie boekface met Spinoza op de cover van Het Raadsel Spinoza van Irvin Yalom [cf.]:

Reacties

Beseffend dat dit niet het juiste item is, reageer ik hierbij op Steven Nadler.
Spinoza's TTP, duiding dat de bijbel niet het boek van God is maar van de mens, is Fitna van Wilders met duiding dat de moslimcultuur tegendraads is aan de Westerse vrijheden. Volgens Spinoza hebben leden van een samenleving maar voor een klein deel en dan ook nog tijdelijk hun natuurrechten gedelegeerd aan een autoriteit, onder voorwaarde dat die autoriteit (Staat) deze macht gebruikt om de veiligheid en voorspoed van de burgers. in casu de oorspronkelijke bevolking, te garanderen. Het vestigen van miljoenen moslims, die in de praktijk niet of moeilijk integreren met onze Joods Christelijke en Humanistische cultuur, leidt tot de beelden die we vaak "nog" op het journaal zien. De ene aanslag op de andere....dood en terreur. Ik schrijf "nog" want de politiek correcte kaste (elite: multinationals, politici, media, zgn. wetenschappers etc.) zal dat in de toekomst aan banden leggen of niet meer toestaan. Vanwege vermeende discriminatie, racisme en aanzetting tot haat, zij kijkt liever weg en wil de feiten niet onder ogen zien. George Orwell schreef in zijn boek 1984 al over het herschrijven van feiten, het Ministerie van Oorlog werd het Ministerie van Liefde etc. Wie is hier nu gek! Maar van mensen die Spinoza bestuderen verwacht ik de rede het verstand en niet het verspreiden van geen politiek correcte leugens. Spinoza baseert zijn wijsbegeerte op de noodzakelijke wetten van de natuur...dat zijn feiten en niet wat gevaarlijk politiek correct graag zou willen. O ja Spinoza, dit blog siert zijn naam, was de kampioen van de Vrijheid van Mening.

Ik schreef abusievelijk ...Maar van mensen die Spinoza bestuderen verwacht ik de rede het verstand en niet het verspreiden van "geen" politiek correcte leugens .. het woordje geen dient niet geschreven te zijn. Zowel Spinoza als Wilders vallen de elites aan, en voor beiden dreigt gevaar om hun mening! Het vergelijken van moslims als de nieuwe joden, uit extreem linkse hoek, is gevaarlijk en een gotspe. Want de feiten staan diametraal tegenover elkaar.

Aangezien op dit item de mogelijkheid bestaat iets bij geïnteresseerden van Spinoza mee te delen. Doe ik bij deze melding van het nieuwe en laatste boek van Wim Klever:

“De historische Spinoza” uitgever Vrijstad 2017
ondertitel: “Nieuw profiel van een universeel wetenschappelijk genie”

Inhoudsopgave:
1. Valse start in de TIE
2. Deterministische natuurwetenschap in de KV
3. Geometrische truc in de PPC/CM
4. Geleerde correspondentie (Meyer, Oldenburg, De Vries, Hudde, Tschirnhaus, Hugo Boxel)
5. De machinale mens in E2-4 (Meyer, PSSI)
6. Paradoxale theologie in de TTP (Van den Enden , VPS)
7. Politieke godsdienst in de TTP (Polemiek Van Velthuysen – Spinoza Ep.42 & 43) (Bouwmeester, Ep.37)
8. De geestelijke automaat in E5 (De la Court, Politieke Weegschaal)
9. Architectuur realistisch politiek bestel in TP

Appendix: Pleidooi voor directe democratie (1. Afschaffing algemeen kiesrecht en deprofessionalisatie van politiek, 2. Griekse model van directe democratie, 3. Aristoteles’ over dèmocratica, 4. Rousseau’s Du Contract Social, 5. Grotius De antiquitate Reipublicae Batavae 1610, 6. Klever’s Voorstellen DD 2005, 7. Transitie naar DD-bestel)

Voor formatie bij Wim Klever klever@casema.nl

Bij deze heb ik de aandacht gevestigd op dit belangrijke werk van Wim voor de wijsbegeerte van Spinoza.