Bloeiende 'Spinozakunde' in Italië

Association des Amis de SpinozaOp de website van de Franse Spinoza-vereniging "Association des Amis de Spinoza" is het programma te lezen van het door Chantal Jaquet en Pierre-François Moreau, de secretaris van de AAS, georganiseerde internationale colloquium «Les interprétations actuelles de Spinoza en Italie».  

Ik geef niet alle Spinoza-conferenties door, maar selecteer er af en toe eens een die in mijn ogen iets bijzonders heeft (zoals onlangs die welke over een week aan de Johns Hopkins University wordt gegeven).

Het colloquium dat op 4 en 5 juni 2010 aan de Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne wordt gehouden heeft als bijzonderheid dat het laat zien hoeveel er momenteel in Italië aan Spinoza-studie wordt gedaan.

k breng regelmatig een bezoekje aan het Foglio Spinoziano Blog van de "Associazione Italiana degli Amici di Spinoza" en zie daar regelmatig boeken en conferenties aangekondigd worden.

Het heeft weinig zin dat hier allemaal door te geven. Maar soms pik ik er iets op. Toen ik daar vorige week las over het "Archivo di Testi per la Storia dello Spinozismo" [Archief van teksten voor de Geschiedenis van het Spinozisme], was dat voor mij wel aanleiding voor een blogje.

Vandaag zie ik dat het Foglio Spinoziano Blog het verschijnen van het al langer geleden aangekondigde boek van Michael Mack (PhD. Cambridge) bekend maakten: Spinoza and the Specters of Modernity. The Hidden Enlightenment of Diversity from Spinoza to Freud [Continuum, 2010]. Het was voor eind mei aangekondigd maar is kennelijk al uit. Ik ben er heel benieuwd naar en verwachtte er flink wat van. Wellicht ga ik binnenkort een blog maken over welke verwachtingen bij mij gewekt werden en waarvan ik benieuwd ben of die waargemaakt zullen worden.

                                                      * * *

Aanvulling 5 mei. Toevallige samenloop? Maandenlang had de AAS een nogal opvallende 'header' op de website - een 'winkel vol beeldschermen', zoals in de thumbnail bovenaan links. En net nu ik er op deze manier naar verwijs is de 'header' veranderd in een maan-met-bergen-landschap. Ach, niet belangrijk, maar wel toevallig.

Reacties

Na lezing van de achterflap (op Italiaanse blog) en de inhoudsopgave (op Amazon.com) en in de slechte reputatie van de uitgevr Continuum in acht genomen, betwijfel ik of Mack aan je verwachtingen zal voldoen. Zijn terminologie is in ieder geval uiterst curieus en bevreemdend, op het randje van oirbaarheid (zie titel ook). Ik vrees dat het een (wan)product is uit de hoek van het postmodernisme.