Antal Czinder (1937) maakte een Spinoza-plaquette en -medaille

De Hongaarse beeldhouwer en kunstenaar Antal Czinder [Czinder Antal is de volgorde in Hongarije) maakte de herdenkingsplaquette met bronzen reliëf van Spinoza, die op 8 oktober 2004 in aanwezigheid van de kunstenaar werd onthuld aan de muur van het Spinoza Haz (Huis), een centrum met als doel het bevorderen van de Nederlandse cultuur te Boedapest, nu vooral bekend als Theater Café Spinoza Haz (Dob Straat Nr 15).

 

Na deze opening werd aan de secretaris van de Ver. Het Spinozahuis een Spinoza-penning uitgereikt vanwege zijn ‘belangeloze ondersteuning van de Hongaarse onderzoekers die zich bezighouden met de zeventiende eeuw van Hongarije’. Deze Spinoza-penning was eveneens vervaardigd door Antal Czinder.

Via een foto die Theo van der Werf, secretaris van de Vereniging Het Spinozahuis, zo vriendelijke was me te bezorgen, kan nu voor het eerst een afbeelding van deze Spinoza-penning op internet worden gebracht.

_____________

Info over Czinder Antal op hu.wikipedia; afbeeldingen van werk van Antal Czinder op commons.wikimedia.

Foto van Antal Czinder bij de opening van de tentoonstelling over zijn levenswerk te Boedapest op 17 november 2009, van hier  

Foto van Spinoza Haz van hier

Hier nogmaals die plaquette, nu recht van voren.. 

Op de plaquette  staat onder Emlĕkĕre [herdenking] in het Hongaars hetgeen we kunnen vinden in  Ethica deel IV, Caput XI:

Animi tamen non armis, sed amore et generositate vincuntur.
Door liefde en edelmoedigheid en niet door wapens wint men de harten. [Vert. Henri Krop]