Annika Garratt ontdekte het pantheïsme

Annika GarrattIn vijf dagen, sinds 12 april, heeft de Engelse kunstenares & illustrator Annika Garratt, een negental video’s op Youtube geplaatst over pantheïsme, waar ze al vanaf haar jeugd mee bezig is en waarvan ze nu intens getuigt.

 

 

Gisteren plaatste ze een video waarin ze een Ouroboros, een slang die in zijn staart bijt, schildert, met daarin de woorden: Deus sive Natura. [Youtube]

Vandaag bracht ze een video met een deel uit het 1987-BBC-interview dat Bryan Magee had met Anthony Quinton over Spinoza, waarin uiteraard haar tekening van Spinoza opviel.
[Ik had het gesprek in z'n geheel in een blog van 30 juni 2008].

 Annika Garratt staat wat mij betreft symbool voor de vele serieus spirituele zoekers die op hun pad ook Spinoza tegenkomen. Spinoza wordt dan graag gezien als pantheïst.

Graag neem ik haar Spinozatekening uit haar video in dit blog op  (ik zag hem nog niet op een van haar websites).

     

Aanvulling 24 april 2012

Inmiddels heeft Annika een blog gemaakt, waarin ze haar Spinoza-tekening zelf naar internet heeft gebracht. Klik op onderstaande afbeelding en zie haar eigen grote gedigitaliseerde origineel: een prachtige inkttekening. Ze photoshopte hem voor een vervolgvideo die ze op Youtube zette in okerbruin. Mij lijkt het origineel beter dan de gephotoshopte... Hoewel, dat komt wellicht doordat verteld werd dat dát de originele is. Maar misschien is hij wel met zwarte inkt getekend en daarna gekleurd? Dan is die okerbruine even mooi. Je wéét het gewoon niet vanwege de kennis die je via de imaginatio hebt, waar het 'van horen zeggen' onder valt.

                                   
                                          Spinoza by Annika Garratt

Annika Garratt's website 

Haar weblog over pantheïsme

Haar pagina bij Youtube

Reacties

Waar ik het vandaan heb, weet ik niet meer. Maar ergens in de Duitse Spinozaliteratuur wordt het beeld van de slang die in zijn staart bijt gezien als een beeld voor Spinoza's bedachtzame en sobere levenswijze, als gevolg waarvan er bij zijn dood en na de verkoop van zijn bezit net genoeg geld overbleef om de onkosten van zijn betrekkelijk riante begrafenis (zes wagens) en de feestelijke afdronk te bekostigen.
Dat was voor mij de reden om op de omslag van mijn boek over ZUIVERE ECONOMISCHE WETENSCHAP VOLGENS DE BEGINSELEN VAN SPINOZA een afbeelding van een zich in zijn staart bijtende slang te plaatsen

Wim,
Hieraan heb ik eeder blogs gewijd, t.w.:

http://spinoza.blogse.nl/log/spinoza-de-economist.html

http://spinoza.blogse.nl/log/klevers-spinozana-redux-4-portret.html

Ik maakte een aanvulling op het blog, daar Annika Garratt haar fraaie Spinoza-tekening op haar blog publiceerde, samen met een nieuwe video op Youtube.

Although I don't understand the language, whish I am guessing is Dutch, I am grateful for the mention and glad you enjoyed my work. :)