Anneke Dammers (1947) maakte Spinoza-beeld

Het is merkwaardig met Google-images. Regelmatig kijk ik of er nog een nieuwe afbeelding met Spinoza te vinden is (de meeste zijn afkomstig van spinoza.blogse.nl). En terwijl beeldhouwster Anneke Dammers al in 2008 een beeld van Spinoza maakte en op haar website plaatste, werd het pas afgelopen week een keer door Google getoond – even en daarna weer niet. Enfin, één keer was voor mij genoeg en meteen vroeg ik haar toestemming om het bij de beelden op dit blog op te nemen, waarin zij graag toestemde.

Eerst het beeld. Het is gemaakt in 2008 met afmetingen 30x20x25. Er zijn er drie in brons gegoten, waarvan er nog twee à €2.750 bij haar kunnen worden besteld via haar website.

 

Anneke Dammers zocht haar opleiding voornamelijk bij klassiek geschoolde leraren die geworteld zijn in de ‘oude’ Rijksacademie (bv. Karel Gomes, Elly Hahn, Bart Holt en Arie Schippers). Van hen leerde zij binnen strenge kaders van vorm en inhoud te werken - het spanningsveld tussen innerlijke kwaliteit en uiterlijke vorm. Om die reden is voor haar het maken van portretten inspirerend. Maar, schrijft ze:

 

“Regelmatig ga ik echter de uitdaging aan om juist buiten die kaders te treden en blijf zo dicht mogelijk bij het nog ruwe materiaal, laat me inspireren door een steen of een stuk hout. Die benadering is spannend omdat daarin vergankelijkheid zichtbaar wordt of eigenlijk: zichtbaar blijft. Een thema dat altijd in al mijn werk wel ergens aanwezig is. Om genoemde redenen werk ik niet alleen figuratief maar gebruik ook wel abstracte of meer oorspronkelijke, Tribal Art-achtige, 'ab-original' uitingsvormen. Het materiaal kan dan ook zowel brons, hout als steen zijn.
Soms werk ik in opdracht, zoals voor de huisarstenopleiding VUmc en de KNAW, maar meestal is het vrij werk.
Sinds 1994 ben ik lid van de Amsterdamse Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken en heb regelmatig -met hen of zelfstandig- exposities.” [van hier, zie ook haar website]